„Klubrádió

Pünkösdig nem nyithatnak ki a szállók

19/01/2021 15:08

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatása szerint a korlátozások május 23-ig minden valószínűség szerint érvényben maradnak. Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint további állami segítség nélkül nem sok esélyük van a szállóknak fennmaradni.

A kormányzati kommunikáció és a Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatása szerint a jelenleg érvényben lévő korlátozások valószínűleg pünkösdig fennmaradnak –  idézi a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) körlevelét a 24.hu, melyet az utóbbi napokban küldtek el a magyar szálloda- és étteremüzemeltetőknek.

Flesch Tamás az MSZÉSZ elnöke azt mondta, hogy az érintetteknek fel kell készülniük az elhúzódó zár következményeire. 

Korona szálló, Budapest
 
Korona szálló, Budapest
 

A portál információi szerint sok étterem és szálloda vezetője meghökkent a levél tartalmán, de Flesch szerint semmi meglepő nincsen benne. Dömötör Csaba államtitkár például nemrég arról beszélt, hogy a kormány számításai szerint „ha csak Brüsszelre hagyatkozik Magyarország” az oltóanyagok beszerzésénél, akkor szeptember végénél előbb nem lehet feloldani a korlátozásokat. De egyelőre azt sem tudni, hogy ha a kínai vakcina megkapja a hazai engedélyt, mennyien szeretnék beoltatni magukat azzal.

Flesch azt is elmondta, hogy ez az időszak még a mostani támogatások emelésével is nagyon nehéz lesz. Flesch megjegyezte, hogy a zárva tartó szállodák is költségekkel járnak, és a szakképzett munkaerő megtartása is költséges.

Frissítés: Nem mondott olyat a kormány, hogy a szállodáknak és éttermeknek pünkösdig zárva kell maradniuk, az erre utaló sajtóhírek a szállodaszövetség egyik belső levelének félreértésén alapulhatnak – erről beszélt a szakmai szervezet elnöke a Klubrádióban. Flesch Tamás szerint az azonban már látszik, hogy meg kell hosszabbítani a vendéglátásban az állami segítségnyújtás idejét. A szállodaszövetség elnöke azzal a találgatással nem akart foglalkozni, hogy a kisebb szereplők esetleges elbukása, még több teret nyithat a nagyobb cégek előtt a krízis után. Szerinte most nem az a kérdés, hogy ki kit vásárol fel.

 

    F