„Klubrádió
Reggeli gyors

Mészárosékat a válság is erősíti

27/07/2020 16:01

| Szerző: Klubrádió/Kazinczi Károly

Katasztrofálisan visszaesett a turizmus jövedelemtermelő képessége, a szállodaipar számos szereplője megtorpant. Komoly átrendeződés várható a tulajdonosi körben.

2020. július 27. Reggeli gyors - részlet 20.07.27. Jandó Zoltán
08:22
00:00

Az év végéig tartó hitelmoratórium komoly segítség, de jövőre nagy változások várhatók a szállodaiparban, sőt az egész turizmusban. A belföldi forgalom csak-csak élénkül, ez a Balatonnál látszik, de a külföldi vendégek még nem tértek vissza, márpedig a fővárosi vendéglátás rájuk épül. A lényeg, hogy most olcsón lehet vásárolni szálláshelyet, s bár rövid távon visszaesett a felvásárlási, összeolvadási hajlandóság, a folyamat hamar fölpöröghet.

 

Szóba jöhetnének tőkeerős külföldi cégek, de ezeket több ágazatban is akadályozzák a magyar kormány intézkedései, amelyek bizonyos mértékig érthetőek, hisz védik a hazai vállalkozásokat. Csakhogy kiiktatják, legalábbis csökkentik a felvásárlók közötti versenyt, ezzel még lejjebb szorítják az árakat. Azok a cégek járnak jó, amelyeknek jócskán van tartalékuk, készpénzük, és ezek jellemzően fidesz-közeliek. Mészáros Lőrincék is készülődnek már, náluk prioritás a turizmus – mondta el a Reggeli gyorsban Jandó Zoltán, a G7.hu újságírója. A Mészáros-csoportnak valamelyest csökkent ugyan a felhalmozott tőkéje, de még így is sok milliárdról van szó. A Garancsi Istvánhoz köthető cégek viszont gyarapodtak, halmokban áll tehát a pénz, hogy megvehessék a nehéz helyzetbe került hoteleket.

Ebben az évben talán még nem indul el a folyamat, de jövőre, amikor a turizmus kezd majd magához térni, minden bizonnyal akcióba lépnek a kormányközeli vállalkozások, amelyek állami megrendelésekből tollasodtak meg. Jandó Zoltán szerint fejlesztések is történhetnek, akár új szállodák is épülhetnek, de inkább arra lehet számítani, hogy a már meglévő szálláshelyek cserélnek gazdát. Az egész turizmusban lehetnek ugyanis változások, amelyek befolyásolják a forgalmat. Ilyen várható például a repülésben. A fapados társaságokra eddig is sok panasz érkezett, könnyen lehet, hogy új szabályok szerint kell majd működniük a jövőben, ami csökkentheti a forgalmukat.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bodnár Boglárka.

Reggeli gyors
2020.07.27. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor