„Klubrádió
Reggeli gyors

„A NER-közeli cégek ne rombolják tovább a Balatont!”

20/07/2020 12:29

| Szerző: Klubrádió

A balatoni szabadstrandok megmaradásáért, a vitorláskikötők köztulajdonban tartásáért és a tópart túlzott beépítése, a kormányközeli oligarchák térnyerése elleni tiltakozásul aláírásgyűjtést indított az MSZP. 

2020. július 20. Reggeli gyors / részlet, Bihal Dávid, MSZP (20.07.20.)
07:11
00:00

A Balatonnál egyre kevesebb a szabadstrand, privatizálják a vitorláskikötőket és egyre jobban beépítik a partot – e három folyamat ellen akar fellépni az MSZP, amelynek elnökségi tagját, Bihal Dávidot kérdeztük.

Elmondta: ebben a három témában múlt csütörtök óta gyűjtik az aláírásokat, először csak a Balatonnál, ettől a héttől már a teljes országban. Úgy vélte, a Balaton is olyan belpolitikai szimbólum lett, mint a Lánchíd, és a „a lánchídi csatát megnyertük”, ezt szeretnék a tóval kapcsolatban is.

Az a javaslatuk, hogy a kieső bevételeket pótolja az állam: maradjanak a szabadstrandok, az állam pedig nyúljon a zsebébe, és adjon az önkormányzatoknak, „végre” ne elvegyen tőlük. Úgy folytatta: a vitorláskikötőknél azért fontos a köztulajdon, mert ez olyan bevételi forrást jelent, amely megalapozza a balatoni hajózás finanszírozását, a szállítást, a kompokat. Azt akarják, hogy az állam ezt ne lerombolja, hanem fejlessze, őrizze meg azok munkáját, akik ott dolgoznak.

Bihal Dávid hangsúlyozta: a NER-közeli cégek ne rombolják tovább a Balatont! Szerinte a tó ökoszisztémája akkor kezdett el legjobban felborulni, amikor nem a közjót szolgáló beruházások kezdődtek, hanem luxusvillák, -szállodák, -kikötők épültek. „Szokásos Fidesz-módszer, elvesznek a közösből és beteszik a sajátba” – fogalmazott.

Az egyik legfelháborítóbb dolog, ami történt a koronavírus-válsághelyzet alatt, hogy turizmusmentés címszó alatt 83 milliárdot adtak „Mészároséknak, Tiborczéknak”. Senki nem vitatta, hogy óriási károkat okozott az ágazatban a válság, sokan csődbe mennek, azonban a kormány nem megoldotta ezt a válságot, nem őket támogatta, hanem arra használta ki a helyzetet, hogy kormányközeli csoportoknak osztogasson – tette hozzá.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Flickr.com

Reggeli gyors
2020. július 20., hétfő 06.50