„Klubrádió
Reggeli gyors

Pusztítás Tihanyban – Visszhangja ennek sem lesz

3/07/2020 14:09

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz építési törvénye teszi lehetővé, hogy mezőgazdasági épületnek fogadjanak el egy 400 négyzetméteres, medencés villaépületet, és elhordják a hegy egy részét.

2020. július 03. Reggeli gyors - részlet 20.07.03. Boros Juli
00:00
00:00

A Balaton már rég nem a „magyar tenger”, főleg nem „néplavór”. A NER oligarchái teszik rá a kezüket a környék legértékesebb területeire. A 444.hu egy újabb, egészen elképesztő példára akadt egy olvasó segítségével. A tihanyi hegy oldalába vájtak már egy akkora gödröt, hogy az egész apátság elveszne benne. Hivatalosan, papír szerint egy mezőgazdasági épület lesz ott, igaz, hogy majd 400 négyzetméteres. Azt, hogy ki pusztítja ott a tájat, a 444.hu sem írhatta meg, miután nem közszereplő az illető. Tihany külterületéről van szó, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tóra.

Ilyen helyen elvileg lakóépület, nyaraló nem épülhet, fürdőmedence meg különösen nem. Olyan kisebb építményt, amely szerszámok tárolására alkalmas és akár aludni is lehet benne, olyat fel lehet húzni. És itt a kulcsa történetnek. A 2017-es építési törvény szerint az építkezések egy része nem engedélyköteles. Amihez engedély kell, azt sem ellenőrzik. Az egész hatósági eljárás nem az önkormányzatokhoz tartozik, amelyek ismerik a helyi viszonyokat, és képviselhetnék az ott élők érdekeit, hanem a megyei kormányhivatalhoz. Tihany főépítésze is azt mondta az újságíróknak, hogy nincs joguk eljárni. Innen a kormányhoz közel álló tulajdonosok előtt szabad az út. A konkrét esetben a Balatonfelvidéki Nemzeti Park talán tehetett volna valamit, de nem tett, legalábbis nincs nyoma, hogy tett volna.

A Balaton partján a nyilvános adatok szerint egyre több területet szereznek meg a NER-lovagoknak nevezett oligarchák, mint Mészáros Lőrinc, Garancsi István és mások. Így lesz a valóságban mezőgazdasági épületből luxusnyaraló, a kacsaúsztatóból úszómedence. Mindezt a környék lakói tehetetlenül nézik és a többség hallgat.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs.

Reggeli gyors
2020.07.03. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert