„Klubrádió
Reggeli gyors

Nonszensz kockáztatni a balatoni fürdőzők biztonságát egy társasház miatt

23/06/2020 14:17

| Szerző: Klubrádió

Ötszintes társasház épülne a siófoki obszervatórium elé, a civil szervezet vezetője szerint nonszensz kategória, hogy a balatoni viharjelzés pontosságát, ezáltal a fürdőzők, vitorlázók biztonságát veszélyeztessék egy ilyen építkezés miatt.

2020. június 23. Reggeli gyors / részlet, Sitku Erzsébet (20.06.23.)
06:51
00:00

Jelen állás szerint hiába a tiltakozások, megépülhet a siófoki obszervatóriumhoz közel egy társasház. Sitku Erzsébetet, a Balatoni Civil Szervezetek Szövetségének elnökét kérdeztük, aki azt mondta: az obszervatórium mellett közvetlenül, egy 20-szor 60 méteres, kicsi telken, a vízparton épülne egy ötszintes társasház, amely veszélyeztetné az obszervatórium méréseinek pontosságát. Hozzátette: mivel a kormányhivatal jóváhagyta az építési engedélyt, úgy tűnik, nincs olyan szabály, amely tiltaná az ilyen beépítéseket. 

Ezzel együtt nem értik, hogy kaphatott engedélyt az építkezés azon a területen, mert pár évvel ezelőtt milliárdos fejlesztés valósult meg a az obszervatóriumban, hogy minél pontosabbak legyenek a viharjelzések, emellett klímakutatásban is részt vesz az intézmény. A viharjelzés a turizmusra és a mezőgazdaságra is hatással van, nem mindegy, ha valaki vitorlázik, úszik, vízibiciklizik, kap-e időben viharjelzést – hangsúlyozta.

 
Balatoni móló viharjelzővel, 2018 (kép: wikipedia/Flickr)
 


Sitku Erzsébet nem tudja, hogy NER-közeli-e a beruházó cég, azt se tudni, hogy betartják-e a vízpart és az épület között kötelező 30 métert. Független szakemberek és a Balatoni Szövetség is vizsgálja az ügyet, ők is tiltakoztak.

Kiemelte: mindent megtesznek azért, hogy ne épülhessen meg ez a társasház. Az Agrárminisztérium az Országos Meteorológiai Szolgálat fenntartója, lényegében az obszervatóriumé is, így Nagy István miniszternek is írtak levelet, hogy vizsgálják felül ezt a döntést. Úgy véli, az egyéni érdekek súlyosan felülírták a közérdeket, és ez nemcsak a Balaton-partiak érdeke, hanem a kutatások és a turizmus miatt mindenkié. „Nonszensz kategória”, hogy a balatoni viharjelzés pontosságát veszélyeztessék egy ötemeletes társasház miatt – fogalmazott Sitku Erzsébet.

A Népszava értesülései szerint a beruházó Kft. tulajdonosának Garancsi Istvánnal, Orbán Viktor közeli barátjával, a MOL Fehérvár (korábban Videoton) futballklub elnökével van közös üzlete és bekerült a szintén fideszes vezetésű teniszszövetség elnökségébe is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt képünk illusztráció (Wikimedia Commons/Flickr.com)

Reggeli gyors
2020.06.23. 07:20
Műsorvezető: Dési János