„Klubrádió
Ingatlanpiac

Jól jöhet ki a válságból a Balaton

30/04/2020 16:57

| Szerző: Klubrádió

Nem csökken az ingatlanok iránti kereslet, nem csökkennek az árak. Ám az látszik, hogy a nagyobb városok felé mozdult el az érdeklődés, amelyekben például még kórház is van.

2020. április 28. Ingatlanpiac - részlet 20.04.30. Kovács Zsolt
22:18
00:00

Volt egy rövid, átmeneti visszaesés a balatoni ingatlanpiacon, de ez valószínűleg nem a vírusveszélynek tudható be. Az árak nem csökkennek, sem vásárlási, sem eladási szándékot nem vonnak vissza az emberek. Biztosan lesz néhány kényszereladás, ha valaki a munkahelye elvesztése, vagy a vállalkozása bedőlése miatt pénzhez akar jutni, de áron alul akkor sem kell eladnia az ingatlanát, mert van kereslet.

Kovács Zsolt ingatlanszakértő példákkal is szolgált. Egy 55 négyzetméteres lakás 2 éve mondjuk került 25 millióba, tavaly már 32-be és idén még többet kérhetnek érte. Az átlagár 750 ezer és 1 millió forint között mozog négyzetméterenként. Volt beruházó, aki a millió fölé akart menni, de azt hamar észhez térítette a piac. Olyan vevő már nincs, aki bármit megvesz, bármilyen áron.

A földrajzi helytől persze nagyon függnek az árak. Korábban inkább az idősebbeknél lehetett tapasztalni, hogy a nagyobb városokat keresik, ahol jó az infrastruktúra, ám talán a vírusveszély hatására ez a szemlélet terjed, szeretik azokat a városokat, amelyekben van kórház, jó az ellátás. Balatonfüred, Siófok, Keszthely. Általában a 35-65 millió forint közötti ingatlanokat keresik, de kelendőek a kisebb üres telkek is, úgy 15-25 millió között, ezen kívül a kis apartmanok is, amelyek egy nappaliból és egy, vagy két hálóból állnak. Van olyan beruházó aki épp arra állt rá, hogy régi szakszervezeti szállókat alakít át ily módon.

Kovács Zsolt úgy véli, a Balaton egy kincs, a forgalma minden bizonnyal növekedni fog, mivel az emberek kevésbé akarnak külföldre menni. Ha nyár közepén elindulhat a szezon, ez egy egész jó év is lehet. Egyébként annak a korszaknak, amikor főleg külföldiek vásároltak itt ingatlanokat, vége. A vevők döntő többsége magyar. Az új tulajdonosok feltehetően itt szeretnének pihenni.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/ Varaga György.

Ingatlanpiac
2020.04.28. 14:00
Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta.