„Klubrádió
Ingatlanpiac

Társak vagyunk-e a társasházban?

15/04/2020 14:42

| Szerző: Klubrádió

Most, hogy az emberek többsége – betartva a szabályokat – otthon van, előjönnek olyan problémák, amelyekkel korábban szinte senki sem foglalkozott.

2020. április 14. Ingatlanpiac (2020. április 14., kedd 14:00)
45:15
00:00
Műsorvezetők: Törtei-Takács Kriszta Szerkesztők: Törtei-Takács Kriszta

Miért dohányzik a szomszéd a saját erkélyén? Miért nem fertőtlenítik a liftek nyomógombjait? Miért nem mossák fel többször a lépcsőházat? Máskor ezekkel nem nagyon törődnének egy társasház lakói, vinné őket a napi sodrás. Most, hogy sokan otthon tartózkodnak, előjön minden probléma. Ezért foglalkoztunk az Ingatlanpiac című műsorunkban társasházi kérdésekkel, amelyekre Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszolt.

Az egyedi problémákra, viselkedési normákra természetesen nincs szabály. Azt például nem lehet számon kérni, hogy valaki miért az erkélyen cigarettázik, vagy a szomszédja miért épp akkor akar szellőztetni. Ezekre a problémákra egy megoldás van: emberség.

 
Forrás: Pixabay
 

Vannak viszont törvényekben, rendeletekben meghatározott szabályok, amelyeket most is be kell tartani, a kijárási korlátozás idején. Ilyen az, hogy a közös költséget fizetni kell. Praktikus okokból is, hogy ne halmozódjék fel a tartozás. Van olyan is, amit halasztani lehet. Eredetileg a társasházi közgyűléseket május végéig meg kellene tartani. Erről állásfoglalást kért az egyesület, minden valószínűség szerint a határidő most kitolható, hiszen nem szabad összegyűlni sok embernek egy helyiségben. Az írásbeli szavazás pedig általánosságban nem használható módszer. Vannak pályázatok, például ablak-, vagy kazáncserére, ezek határidejét is meg fogják hosszabbítani minden bizonnyal.

Bék Ágnes tapasztalat szerint is ingerültebbek most az emberek, mint máskor, de a megoldás az információk átadása és a türelem.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI.

Ingatlanpiac
2020.04.14. 14:00
Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta