„Klubrádió
Ingatlanpiac

Hitel most is kell

9/04/2020 14:39

| Szerző: Klubrádió

Pénzügyeinkre a válság ideje alatt is figyelnünk kell, különösen igaz ez azokra, akiknek hitelük van. Kamatemelés jöhet.

2020. április 09. Ingatlanpiac - részlet 20.04.07. Kiss Tamás
20:46
00:00

Februárban, tehát a járvány bejelentése előtt már volt egy kis visszaesés a hitelpiacon, azaz kevesebben igényeltek lakáshitelt, jelzáloghitelt, de az üzlet most sem állt le. Sőt, a folyamatban lévő igényléseket felgyorsították az emberek. Azért az ingatlanpiac gyors felvirágzására nem számít Kiss Tamás, az Erste általános termékfejlesztési igazgatója.

Érdemes viszont átgondolniuk a helyzetüket azoknak, akiknek még régi, változó kamatozású hitelük van. Általános vélekedés szerint kamatemelésre lehet számítani. Amennyiben még most váltanak fix kamatozású hitelre, feltehetően jobban járnak.

Ingatlanpiac című műsorunkban szó esett a hiteltörlesztési moratóriumról is. Itt ugye az az alapelv, hogy az év végéig nem kell fizetni a részleteket, lakáshiteleknél sem. Amennyiben valaki mégis fizetni akarja, akkor azt jeleznie kell a bankjának. Erre a legcélszerűbb megoldás, hogy megnézi a pénzintézet honlapját, és onnan indul ki. Felmerülhet a gyors végtörlesztés ötlete is, ha megvan a fedezet, ennek menetét és főleg feltételeit a bank adhatja meg. Az előtörlesztésnél az az általánosan elfogadott eljárás, hogy csak a tőkét kell megfizetni, a hátra lévő kamatot nem. Viszont a bank felszámolhat lezárási díjat. A lényeg tehát az, hogy a tervezett lépésről a bankkal kell egyeztetni, most lehetőleg elektronikus úton.

A műsor részletét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Ingatlanpiac
2020.04.07. 14:00
Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta