„Klubrádió
Reggeli gyors

Lassan nem lesz szabadstrand a Balaton-parton

8/07/2020 12:49

| Szerző: Klubrádió

Egyre kevesebb a szabadon használható fürdőhely a Balaton-parton, az ingyenes lehetőségek száma folyamatosan csökken, ma már csak 64 szabad partszakasz használható. Badzsó Angélával, az Összefogás a Balatonért társelnökével beszélgettünk.

2020. július 06. Reggeli gyors / részlet, Badzsó Angéla (20.07.06.)
07:36
00:00

Hosszú távon elindult egyfajta természeti kizsákmányolás, a vállalkozók elkezdték felvásárolni a partszakaszokat, márpedig amikor egy partszakasz magánkézbe kerül, attól kezdve elkezdődik a kisajátítás és onnantól nem engednek be idegeneket – mondta el Badzsó Angéla.

Ebben az időszakban nagyobb veszélynek vannak kitéve a szabadstrandok, mint valaha, hiszen a koronavírus miatti kormányzati megszorítások következtében az önkormányzatok elesnek különböző pénzösszegektől, amelyeket valamilyen módon vissza kell tenniük a kasszába. Ezért könnyen előfordulhat, hogy egyre több település megszünteti a szabadstrandokat. Pedig az állam feladata lenne nem magára hagyni ebben a nehéz helyzetben az önkormányzatokat, egyben közös megegyezésre jutni velük. 

Gazdasági szempontból nem minden Balaton-parti településen lenne optimális a szabadstrand, hiszen vannak kis partszakaszos, egy strandos városok is.  Az viszont fontos lenne, hogy a meglévő partszakaszok, ahol idáig is szabad volt a füdőzés, maradjanak meg ingyenesnek, illetve azokon a területeken, ahol lehetne még fürdőzésre lehetőséget biztosítani, el kellene gondolkodni ezen úgy, hogy eközben ne kelljen fákat kivágni és a nádast kiirtani.

 

 

Az egyesület Varga Mihály pénzügyminiszternek írt levelében kérte, hogy ne támogassa és ne járuljon hozzá a szabadstrandok fizetőssé tételéhez. A Magyar Turisztikai Ügynökség szintén ezt az álláspontot képviseli. - tette hozzá az Összefogás a Balatonért társelnöke.

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli Gyors / részlet
2020.július 06. 08.35.
Műsorvezető: Szénási Sándor