„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán gazdaságpolitikája csak viszi a közpénzt

22/09/2020 13:19

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A világban a fogyasztás ösztönzésével kezelik a válságot, a magyar kormány közben fukarkodik. A beruházásoktól remél fellendülést, ami hibás döntés, csak a haverokhoz ömlik a pénz.

2020. szeptember 22. Reggeli gyors - részlet 20.09.22. Várhegyi Éva
12:34
00:00

Jó esetben 4-5 százalékos lehet idén a gazdasági visszaesés, de ez a legoptimistább forgatókönyv. (Kivéve persze a kincstári optimizmust: Matolcsy György nemrég még növekedést jósolt.) A Pénzügykutató Zrt. két prognózist készített, az említett visszaesést arra az esetre számolták, hogy ha gyorsan elkészülne a vakcina, helyreállnának a külgazdasági kapcsolatok, beindulnának a beruházások.

Várhegyi Éva tudományos tanácsadó egyre valószínűbbnek tartja, hogy a pesszimistább előrejelzésük válik majd be, hiszen a pandémia egyre erősödik, elhúzódó válságra kell készülni. E szerint a fogyasztás 6 százalékkal is csökkenhet idén, a beruházások 10-el. A munkanélküliség felmehet 4,5 százalék fölé. Az államháztartás hiánya a GDP 9 százaléka is lehet, a visszaesés mértéke pedig 7-8, ami elég félelmetes.

A kép azért ilyen szomorú, mert az Orbán-kormány rosszul kezeli a válságot. Fukar a jövedelempótlással, pedig lenne rá pénz, így nincs vásárlóerő, visszaesik a fogyasztás, ami az egész gazdaságot visszaveti. Nyugat-Európában, de még az Amerikai Egyesült Államokban is támogatják a fogyasztást, méghozzá bőkezűen, mert most gyors megoldásra van szükség. A válság súlyos. A magyar kormány nem foglalkozik a vásárlóerővel, az emberekkel kellőképpen, hanem a beruházásoktól várja a megoldást, közben persze látványos gazdaságmentő akciókat hirdet, amelynek eddig nincs különösebb eredményük, hozadékuk. A beruházásokkal az a baj, hogy jó esetben is csak hosszabb távon hoznak, hozhatnak eredményt. A világban akkora a bizonytalanság, hogy aki a saját pénzével gazdálkodik, annak eszébe nem jutna most beruházni – véli Várhegyi Éva. Az, hogy a haverok elköltik az államtól kapott ingyen pénzt, vagy támogatást, az nem értelmes beruházás. Még az ágazatokat sem jól választják ki, turizmusra, kastélyfelújításra költeni most, szintén nem racionális. Ennek a gazdaságpolitikának az is a hibája, hogy közben elszáll az államháztartási hiány.

Az tehát egyértelmű, hogy valahová ömlik a pénz, de azt a kutatók sem látják pontosan, hogy hová. Hogy nem jó helyre, az biztos, mert nem látszanak eredmények, ráadásul a járványt sem sikerült megfékezni, Magyarországon meredeken emelkedik a fertőzöttek száma.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

Reggeli gyors
2020.09.22. 06:00
Műsorvezető: Dési János