„Klubrádió
Reggeli gyors

Véget vethet a koronavírus-járvány második hulláma Orbán hatalmának?

21/09/2020 07:25

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Hosszú elemzést közöl a Reuters arról, hogy a koronavírus-járvány második hulláma miatt várható gazdasági visszaesés hozhatja-e Orbán Viktor vereségét 2022-ben. A cikk az autóiparban jelentkező visszaesést, beruházások elmaradását hozza fel példának arra, hogy a kormány állandó hivatkozási alapja, a gazdasági teljesítmény most nem lesz olyan erős, mint az elmúlt választásokon. Szijjártó Péter külügyminiszter az EU Today beszámolója szerint azt mondta, a Soros Györgyhöz köthető civil szervezetek zsarolják az európai embereket. A CBS közli, hogy Donald Trump egy kampányfilmjében magyar mozdonyszerelő üzemben készült kép is felbukkan annak illusztrálására, hogy a republikánusok szerint az elnök ellenfele, Joe Biden nem tudja megvédeni a munkahelyeket. Csernyánszky Judit lapszemléje.

2020. szeptember 21. Reggeli gyors / részlet, Csernyánszky Judit lapszemléje (20.09.21.)
05:58
00:00

Magyar fotó az amerikai kampányban

Svéd Olivér magyar fotós a CBS amerikai tévécsatornán is „debütált”, méghozzá egy Biden-ellenes Trump-kampányfilmben. Az America First kampánycsapat filmjében ugyanis felbukkan az 1903-ban Istvántelken létesült, korábban Landler Jenő kommunista vezető nevét viselő járműjavító (mozdonyszerelő) üzem. A 30 másodperces kisfilm szerint Joe Biden (Trump kihívója) túl gyengekezű ahhoz, hogy amerikai munkahelyeket mentsen meg. Svéd meg is erősítette a tévének, valóban az ő képei köszönnek vissza a kampányfilmben, azonban az is kiderült, hogy nem értesítették fotói felhasználásáról. Ezen annyira nem is lepődött meg, mert észrevette, hogy Amerikában előszeretettel használják a munkáit. A 22 millió dolláros kampánycsomag első szakasza szeptember közepén indult a bányák miatt elszegényedő Pennsylvániában, de Floridában, Wisconsin és Ohio államban is tervezik a bemutatását. Mike Murphy, aki John McCain republikánus szenátor és Jeb Bush kormányzó tanácsadója volt, elmondta, előszeretettel használják a magyar stockfotókat, mert sokkal olcsóbb így a kampány. Egyébként a szeptember 11-i évfordulóra egy szintén Donald Trumpot támogató szervezet orosz vadászgép és egyenruhába öltöztetett orosz modellek fotóját használta fel „támogassátok a csapatainkat” felirattal – szúrta ki a Politico. Olyan is volt, hogy Trump kampányához az „amerikai káoszt és erőszakot” 2014-es ukrajnai tüntetéses képekkel próbálták bemutatni.

Szijjártó itt és ott

Nem először szerepel Amerikában járva Szijjártó Péter külügyminiszter (bár a weboldalon tévesen, Peter Siarto néven szerepel) az OAN (One America News Network) tévében, amely nyíltan hirdeti magáról, hogy Trump-párti, sőt azt is, hogy a Fox News szintén Trump-párti országos adót szeretné jobb szélről beelőzni. A tévét nemrég, 2013-ban alapították és népszerűsíti a Donald Trump által is terjesztett konspirációs teóriákat, legutóbb például a koronavírus kínai elterjesztéséről. Soros Györgyről pedig azt állították, hogy karavánnal hozza be a migránsokat Amerikába, sőt, azt az álhírt is komolyan tálalták, hogy 14 évesen a nácikkal kollaborált. Mindenestre Szijjártó Péter az OAN csatornán is hosszasan méltatta az arab-izraeli megállapodás okán Trumpot (ugyanis az elnök vendégeként részt vett az aláírási ceremónián). Dicsérte a kiváló magyar-amerikai kapcsolatokat, és ezt szembeállította az Obama-éra rossz kapcsolataival. Emellett azt mondta, hogy az egészségügyi ellátórendszer tökéletesen felkészült a koronavírus járvány második hullámára. Szerinte a magyar gazdaság is jobb teljesítményt produkál, mint az általában jelentős GDP-esést mutató nyugat-európai országok. Az amerikai radikális jobboldali tv nézőket arról is tájékoztatta, hogy a magyar kormány lezárta a határokat, nyitva csak a diplomaták, a befektetők és a sportolók előtt állnak. A riporter nem reagált a kivételezettekre.

 
Szijjártó Péter (kép: Borsos Mátyás/KKM/Facebook)
 


Máltai kollégájával folytatott találkozó után Szijjártó Péter külügyminiszter arról beszélt a londoni székhelyű EU Today portál beszámolója szerint, hogy úgy látja, a Soros György által támogatott NGO-k, civil szervezetek zsarolják az európai embereket, aminek véget kellene már vetni. Úgy fogalmazott, ezekről az ügyekről végre őszintén kellene végre beszélni, merthogy ezek az „embercsempészetben egymással szövetséget kovácsoló” civil szervezetek szerinte azokat „zsarolják”, akik életüket békében és biztonságban szeretnék leélni. A cikk idézi Orbán Viktornak az M1-en elhangzott, kapcsolódó mondatait, miszerint Európa nyugati felén a nyílt társadalom irányába kötelezték el magukat, míg Magyarország idegenektől mentes keresztény magyar kultúrában akar továbbra is élni. Emlékeztet a cikk a Soros-ellenes kampányhadjáratra, illetve arra a két nemzeti konzultációra, amelyekben Soros állítólagos terveiről akarták megtudni az emberek véleményét.

Mi lesz 2022-ben?

A szokásostól eltérően hosszú elemzést ad a Reuters arról, hogy a koronavírus-járvány második hulláma miatt várható gazdasági visszaesés akár Orbán Viktor vereségét is hozhatja 2022-ben. Az autóiparban csökkenő gyártáson, illetve új üzemek és befektetések elmaradásán keresztül mutatja be a cikk, hogy az a gazdasági siker, amelyet az autóipar hozott Orbánnak, és amely segített megalapozni a választók döntését a legutóbbi három szavazás során, 2022-ben kétséges, hogy bejön. A pandémia véget vet Orbán hatalmának? – teszik fel a kérdést. Ha ehhez még hozzáadjuk az Európai Unióban miatta kirobbant vitákat – lásd jogállam és illiberalizmus és migrációpolitika – ezek mind rontanak a megítélésén. Miközben a 2. negyedévben 13.6%-kal esett vissza a gazdaság, több mint 200 ezren vesztették el munkájukat, az autóipar pedig 24%-os csökkenést szenvedett el az év első hét hónapjában. Elemzők szerint 2022-23—ra térhet magához a magyar gazdaság.

Eltévedt diplomaták

A pakisztáni Samaa TV arról számolt be, hogy két magyar diplomata, a másodtitkár és egy attasé életét mentették meg, miután eltévedtek a Margalla-hegységben. Reggel 7-kor indultak hegymászó túrára, és még este 9-re sem értek vissza, amikor az iszlámábádi magyar nagykövetség értesítette a rendőrséget. A tudósítás szerint a bejelentés követően pár óra elteltével akadtak a nyomukra, s vitték őket vissza a követségre.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Reggeli gyors
2020. szeptember 21., hétfő 07.00