„Klubrádió
Hetes Stúdió

Trump, vagy Biden? Közel a választás

14/09/2020 10:21

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Michael Isikoff: A Covid-összeesküvés elméletet nem fogják elfelejteni az emberek. Biden jól áll, de azt, hogy legyőzheti-e a jelenlegi elnököt, nem lehet megjósolni.

2020. szeptember 12. Hetes stúdió - részlet 20.09.12. Csernyánszky Judit
13:53
00:00

Trump elnök már a 2016-os elnökválasztást megelőzően is konspirációs elméleteket gyártott, amelyek közül a leghírhedtebb: Barack Obama nem is lehetne az Egyesült Államok elnöke, mert nem amerikai földön született. Előtte is, utána is sokan cáfolták ezt e feltételezést, mégis bejött az elnöknek. Csöppet sem ingatta meg az embereket a hitükben, sőt egyenesen beszavazták a Fehér Házba elnöknek? Hogy történhetett ez meg?kérdem Michael Isikoff oknyomozó újságírót, akinek szakmai díjat hosszú lenne felsorolni, mindenesetre az ő, a Newsweeknél folytatott nyomozásai vezettek végül kanyargós utakon a Monica Lewinsky-affér miatt Bill Clinton impeachmentjéhez 1998-ban.

Nézze, Trump egész politikai karrierje folytonosan konspirációs teóriákra épült. Ahogy maga is mondta, amikor előjött a Barack Obama születési anyakönyvének hitelességét megkérdőjelező összeesküvés-elméletével 2011-ben, akkor rögtön fel is került a politikai térképre. Méghozzá a republikánusokéra. Nem mellesleg Clintonékkal és általában a demokratákkal mindig jóban volt. 2012-ben még nem indult ugyan az elnökválasztáson, de ezzel a húzásával a figyelem középpontjába került, gyakorlatilag megágyazott a 2016-os kampányának. Éltető eleme lett, hogy kritikusait nem engedi futni hagyni, addig nem hagyja őket békén, amíg porig nem alázza őket. S ekkor születnek meg a leggyakrabban minden alapot és tényeket nélkülöző teóriái. Épp a héten kezdődött el az új podcast-sorozatunk az egyik konspirációs teóriájáról, amiről áprilisban és májusban rendszeres twitter üzeneteket tett közzé Donald Trump. Itt az egyik legismertebb újságíróra szállt rá, Joe Scarboroughra, aki annak idején kongresszusi képviselő volt Florida színeiben, s jelenleg az NBC reggeli talk-showja, a róla elnevezett Morning Joe sztárja, és persze az elnök kegyetlen kritikusa. Így Trump szívbaj nélkül belement abba, hogy terjessze róla: 19 évvel ezelőtt megölt egy nőt.

A sok közül melyik összeesküvés-elméletet tartja a legdurvábbnak, a legborzasztóbbnak?

Valószínűleg ezt. Mert ennek aztán tényleg semmi, de semmi alapja nincs. Kis darabokból raktuk most össze ezt a történetet. Ami röviden: a 19 évvel ezelőtt meghalt Lori Klausutis Joe Scraboroughnak volt a kongresszusi asszisztense. S hogy miben halt meg? A rendőrség is megállapította, hogy szívelégtelenségben, 28 évesen, ami hihetetlen, de Lori maga sem tudott rejtett betegségéről. A halottkém jelentése is azt mutatta, hogy a halálának semmi köze az újságíróhoz, mert a szíve egyszerűen felmondta a szolgálatot. Sőt, utóbbi alig ismerte őt. S most, csaknem 20 évvel később Lori férje arra lett figyelmes, megint felmelegítették az esetet és a twitteren terjed a híre. Borzasztó szenvedések között éli meg, hogy ismét megbecstelenítik a feleségét, hogy még most sem hagyják békén. Persze azt is terjesztik róla, hogy Scarborough szeretője volt. A feltételezett gyilkosság idején ráadásul Loritól több ezer mérföldre volt a képviselő, épp szavazás zajlott a kongresszusban. Tehát semmi sem stimmelt, amit terjesztettek róla, de ez az Egyesült Államok elnökét mindez nem akadályozta meg abban, hogy újra felmelegítse a botrányt és így üldözőbe veheti legvérmesebb bírálóját. Lori férje pedig hónapok óta kéri a twitter vezérigazgatóját, leveleivel bombázza Jack Dorseyt, hogy tiltsák le a feleségéről terjedő összes bejegyzést, különösen ezt a konspirációs teóriát.

Elég furcsán hangzik, hogy már 20 éve tisztázódott, nem volt gyilkosság áldozata Lori, és most mégis be tudja sározni Donald Trump az egykori képviselőt. Nem is értem…

Elég, ha csak felidézem, mit mondott Trump elnök még a 2016-os kampányban! Hogy bárkit lelőhetek New Yorkban az 5. sugárúton, és engem továbbra is ugyanúgy fognak támogatni a rajongóim. S ez az analógia már csak azért is érdekes, mert lerántja a leplet arról, hogy mennyire kell komolyan vennünk a közösségi hálón zajló történéseket. Merthogy a twitter gyakorlatilag képtelen olyan szabályrendszert kialakítani, ami kiszűrné a hamis állításokat, az ilyen jellegű összeesküvéseket. De nem is akarja. Kara Swisher, a Szilíciumvölgy egyik legnépszerűbb tech-újságírója sokat foglalkozott ezzel a témával, kérdezve a Facebookot, a Twittert, és arra a következtetésre jutott, hogy ha Trump a „Twitter 5. sugárútján” lelőne valakit, akkor sem történne semmi. Azaz, attól tart mindenki, Trump bármit tehet, nem fogják „letartóztatni”.

Mit tud nekünk mondani a Deep State elméletről? Tényleg arra játszik a demokrata oldal, hogy Trump ellen fordítsa az állami gépezetet?

Nézze, ami ebben igazán alattomos, ami igazán káros mindannyiunkra nézve, hogy az emberekhez eljutnak Trump twitter üzenetei, sőt kifejezetten felkapottak lettek. Ez a furcsa jelenség jó pár éve izgalomban tartja a twitterezőket, és ez kezdte el éltetni a QAnon mozgalmat is. QAnon mázzal itatják át a deep state jelenséget is. A qanonisták is ugyanazt mondják, mint a Deep State-teória képviselői, hogy a kabalisztikusoktól eredő sátáni erőktől kezdve a pedofilokig sokan szabotázs akciókat akarnak végrehajtani az elnök ellen, pontosabban Donald Trump ellen - a kormányba beépülve, beágyazódva. (A deep state szó szerint egyébként mély államot jelent, s a republikánusok meggyőződése, hogy háttérhatalom befolyásolja a politikai életet, és a kormány működését akarja aláásni. A Deep state az egyik legmakacsabb összeesküvés-elmélet, ami nem véletlenül vert szöget az elnök fejébe, hiszen az Egyesült Államokban Trump elnökségéig a minisztériumokban valódi szakemberek viszik az ügyeket, nem politikai kinevezettek. Trump ezen a tendencián is gyors rohamban igyekezett változtatni, ezért is kényszerültek sokan elhagyni hivatalukat). S ismét csak a Joe Scarborough példát tudom felhozni, mert ezt is kiválóan illusztrálja, hogy amint az elnök egyszer újraküldött egy vele kapcsolatos üzenetet a twitteren, a QAnon mozgalom azon nyomban ráharapott a sztorira, igaznak, hitelesnek állította be. Tehát a teljesen alaptalan gyilkossági történet új életre kelt azzal, hogy újabb platformot kapott – köszönhetően az Egyesült Államok elnökének, Donald Trumpnak.

 
Donald Trump
 

Hány tagja lehet a QAnon mozgalomnak? Mert most már azt is tudjuk, hogy republikánus képviselő is elkötelezte magát ezzel a bigott gyülekezettel.

Ezt a csoportot természetesen nem úgy kell elképzelnünk, hogy tagsági kártyájuk van a mozgalomhoz, az emberek egyszerűen csak odasodródnak a mozgalomhoz egy-egy közösségi háló szálain keresztül. S valóban, már van is egy republikánus elkötelezettje a mozgalomnak Marjorie Taylor Greene személyében, aki azt hirdeti, hogy a kormányban nincs helye a muzulmánoknak. Ráadásul a QAnon- kampány módszereket be is vetette a Georgiában zajló republikánus előválasztásokon, és meglepetésünkre megnyerte republikánus kihívójával szemben az előválasztást, úgyhogy minden jel arra utal, hogy novemberben bejut a kongresszusba QAnon és republikánus színekben. Trump elnök nemegyszer kívánt neki sok sikert a közösségi hálón, és amikor megnyerte az előválasztást, még a Fehér Házba is meghívta. Ott volt a Fehér Ház rózsakertjébe kiköltöztetett republikánus konvención, hogy meghallgassa Trumpnak az elnökjelöltséget elfogadó nagybeszédét több ezer ember társaságában. S amikor az újságírók az elnököt arról kérdezték, miként vélekedik arról, hogy QAnon őrültek is támogatják az elnökjelöltségét, akkor az volt a válasza, hogy ő szinte semmit nem tud ezekről a mozgalmistákról, de azt tudja, hogy őt kifejezetten kedvelik, márpedig ő szereti a hazáját, így aztán őket is. Gyakorlatilag zöld utat adott hivatalosan is Trump ezzel a kijelentésével a QAnon mozgalomnak, ezeknek az igazán bizarr összeesküvőknek.

És akkor még nem is beszéltünk a Pizzagate-ről! Hisz benne, miután ismét a felszínre bukkant a téma?

Hát persze, hogy nem. Nem is értem miért tesz fel ilyen kérdéseket. (Egyébként Isikoff ebben a témában is sokat nyomozott, mint a Yahoo hírszerkesztőségének oknyomozói rovatvezetője). Ezek akkora őrültségek! Még mindig meglep, hogy miután kiderült, mi is van mögötte, az emberek még mindig kérdéseket tesznek fel róla, és komolyan is gondolják. (Azt kezdték el terjeszteni – szintén a 2016-os kampányban, hogy a demokrata párt elitje egy washingtoni pizzázó alagsorában pedofil hálózatot működtetett. S a történetet tovább bonyolította, hogy az állítólag a Wikileaks által, közvetve ugyan az oroszok által a 2016-os kampányban meghekkelt demokrata párt központi szerverén a pizzagate-re utaló kódokat véltek felfedezni. Ráadásul a demokrata párt központjában dolgozott Beth Rich 2016-os halálát is a sztorihoz kötik a konspirációs elmélet gyártói, pedig a nyomozás szerint utcai rablás áldozata lett. A történet napjainkban a tik-tokon jelent meg, noha nem volt politikai színezete, azonban Justin Bieber állítólag utalt egy videóüzenetben arra, hogy maga is a titkos pedofil hálózat áldozata volt.)

Hasonló a helyzet a Russiagate-tel is? Ami az elnök orosz kapcsolatairól szóló híreken alapult, s egyesek úgy állítják be, ez is csak egy a konspirációs teóriák közül.

Az oroszok beavatkozása a 2016-os elnökválasztásba – kérem szépen – tény. Nem kérdés. Hisz ezt nyomozta hosszú időn keresztül Robert Mueller rendkívüli ügyész, és ezt az amerikai hírszerzés is alátámasztotta. Nem beszélve mind az alsóház, mind a szenátus külügyi, valamint hírszerzési, illetve igazságügyi bizottságainak a nyomozásáról és konklúzióiról.

Igen ám, de innen indult az elnök elleni impeachment is, és noha az ukrán elnök megvesztegetésére futott ki, az impeachment elbukott, az elnökre semmit nem tudtak rábizonyítani.

Az impeachment azért bukott el, mert nagyon polarizált a mi politikai kultúránk. Ugyan megjegyezném, hogy számos republikánus képviselő és szenátor is volt, akik bizonyítottnak találták a beavatkozást és magát az impeachmentet is, azonban a demokratáknak nem sikerült egy olyan szintre felvinni az ügyet, amiből egyenesen következhetett volna az elnök eltávolítása, amire ráadásul épp a választás évében került volna sor. Ez egyébként egy védhető álláspont, ezzel együtt a tények nem cáfolhatók az orosz beavatkozásról.

Akkor nézzük a legfrissebbet, amit szintén az elnök terjeszt, nevezetesen: hogy a postai levélben történő szavazás a választási csalás része, amivel őt akarják megbuktatni. Ez is egy összeesküvés-elmélet a Trump-hívek részéről?

Ez ügyben egyelőre rengeteg a megválaszolatlan kérdés, az elnök és hívei állítják, hogy egy nagy csalás előkészületeinek a szemtanúi vagyunk, de egyelőre nincs erre elegendő bizonyíték. A levélben szavazás nem jelent egyet a csalással. Egyáltalán nem. Káoszt persze okozhat, hogy nem viszik ki időben a leveleket, vagy éppen nem jutnak el időben a szavazatszámlálókhoz a levelek. Aggodalomra valóban ad okot, de egy olyan konspirációs elméletre, amelyik országos, az elnök elleni irányuló választási csalásról szólna, semmiképpen.

 
Joe Biden
Forrás: Flickr.com
 

S ha már választás. Önnek mi a jóslata? Megnyeri az elnök, mert bejönnek ezek az összeesküvés-elméletek az elnöknek?

Hát, igen. Az ország bizonyos részein egészen biztos be fog jönni az elnöknek, de a közvélemény-kutatások azért jelentős előnyt mutatnak Joe Biden javára, noha nőnek az aggályok. Hillary Clinton is jól állt ugyanebben az időszakban, mégis elveszítette. Nem akarnék most jóslatokba bocsátkozni.

Milyen stratégiával tudna Joe Biden visszavágni ezekre az összeesküvés elméletekre?

Bidennek továbbra is csak Trumpra kell koncentrálnia a kampányban, mert ez a választás Trumpról szóló referendum lesz. Őt kell számon kérni és felelősségre vonni. S mindaddig, amíg a választók Trumpra és nem Bidenre fókuszálnak, addig jó a demokrata elnökjelöltnek. Szemmel láthatóan nem áll Biden szándékában meglovagolni ezeket a konspirációs teóriákat, mert annyira nonszensznek tűnik mind, egytől egyig.

Pedig hát a koronavírus-járványt is a kínai konspirációs teóriával magyarázza az elnök.

Azt hiszem, ezt sokáig nem fogják elfelejteni és megbocsátani sem az elnöknek, hisz borzasztóan kihat az emberek életére. Annak minden aspektusára. Most kezdődött el az iskola óriási vitával, nyissák ki kapuikat vagy sem? Sok gyerek otthonról folytatja a tanulmányait, ami a szülők életét is alapvetően átrendezi. Hónapok teltek el a pandémia kirobbanása óta, de az emberek még mindig nagyon harciasak és dühösek, ha a Covid-teória kerül szóba – mondta el véleményét az összeesküvési elméletek nyomozásában igencsak jártas Michael Isikoff, az újságírók szakmai elismerését több területen is kivívó zsurnaliszta, aki az elsők között robbantotta ki a Bill Clinton elleni impeachmenthez vezető Monica Lewinsky-botrányt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Hetes stúdió
2020.09.12. 15:00
Riporter: Csernyánszky Judit