„Klubrádió
Reggeli gyors

Alelnökjelölt kerestetik – Nő legyen és ne fehér

7/08/2020 14:59

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Joe Biden lesz Donald Trump elnök kihívója, ám még nincs meg a demokrata alelnökjelölt. Nézzük, hogy kik jöhetnek szóba.

 

2020. augusztus 07. Reggeli gyors - részlet 20.08.07. Magyarics Tamás
06:21
00:00

Biden jelöltjével szemben számos elvárást támaszt a Demokrata Párt. Törekszenek egyfajta földrajzi kiegyenlítésre, tehát ha az elnökjelölt keleti-parti, akkor az alelnökjelölt máshonnan érkezzék. Női jelöltben gondolkodik a párt, illetve Biden, ez tény. Miután a párt szavazóinak 40-45 százaléka afroamerikai, illetve latin, az alelnökjelölt nem lehet fehér.

 

Ezen kívül biztos, hogy a leendő alelnöknek rengeteg feladatot kellene átvennie, hisz Joe Biden már benne van a korban, a szellemi állapota sem túlságosan stabil. Előfordult, hogy elfelejtette, melyik államban kampányol éppen, összekevert dolgokat, megbántotta a feketéket. Pártja nem is nagyon engedi tömegrendezvényekre, sőt az elnökjelölti vitákat is hanyagolnák, mert azokon Trump biztosan jobb színben tűnne fel. Közben pedig Bidennek nagyratörő tervei vannak, egyenesen egy New Deal 2.0 programra készül a gazdaságban. Tehát a majdani alelnöknek számos feladata lesz, de nem lenne szerencsés, ha az első pillanattól kezdve a saját elnöki karrierjének előkészítésével foglalkozna. Bár vannak olyan hangok is, amelyek szerint 2024-re igenis a mostani alelnökjelöltet kell felépíteni az elnökválasztásra.

Magyarics Tamás történész, Amerika-szakértő sorolta, hogy kik jöttek eddig szóba, és a jelölt-jelölteknek mik az előnyeik, hátrányaik.

Lehetséges demokrata női alelnökjelöltek
 
Lehetséges demokrata női alelnökjelöltek
 

Elizabeth Warren szenátor az előválasztásokba is beszállt Biden és Bernie Sanders ellenfeleként, de ő fehér politikus. Susan Rice egykori nemzetbiztonsági tanácsadó, ENSZ-nagykövet, sokat dolgozott együtt Bidennel. Törvényhozási tapasztalata viszont nincs. Karen Bass kaliforniai képviselő is esélyes, vele szemben azt szokták felhozni, hogy szimpatizált Fidel Castro kubai rendszerével, bár világossá tette, hogy túllépett már azon a korszakán. Val Demings floridai politikus előnye, hogy csatatér államból érkezik, hátránya, hogy rendőrfőnök volt, ez a fekete közösség szemében elég rossz pont, amit Trump ki is használ a kampányban. Kamala Harris neve már korábban felmerült, indult az elnökjelöltségért is, de még az előválasztások előtt kiszállt. Karrierjét ügyészként kezdte a szenátor, meglehetősen ambíciózus. És Biden néhány tanácsadójának épp ez a baj vele, attól tartanak, hogy adott esetben nem az elnököt segíti majd, hanem a saját politikai érdekeit fogja nézni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2020.08.07. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert