„Köszönjük,
Reggeli gyors

Tengernyi pénzt hoz a Balaton, Fidesz-közelieknek

22/10/2020 15:33

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A legújabb célpont Révfülöp, a kikötőjével és más területeivel. A nyaralók és a helyi lakosok kiszorulnak a partról.

2020. október 22. Reggeli gyors - részlet 20.10.21. Badzsó Angéla
04:59
00:00

A Balatoni Hajózási Rt. folyamatosan eladja kikötőit, most épp a révfülöpit, de ennek az a következménye, hogy a helyi lakosok kiszorulnak a partról, mint ahogy az ott nyaralók is. Az Összefogás a Balatonért Egyesület társelnöke, Badzsó Angéla szerint nem is az a fontos, hogy ki kapja meg az értékes területeket, hanem az, hogy a lakosság megkérdezése nélkül döntenek azok tulajdonjogáról. Közvagyonról van szó. Ebben az esetben egy 10,7 hektáros, kivételes adottságú területről. Nem mellesleg egy kastélyról is. A telekszomszéd egy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartózó kemping.

A kedvezményezett a Mathias Corvinus Collegium, amely köztudottan Fidesz-közeli, a hivatalos indoklás szerint a birtokába jutott területen gyermektábort alakít ki, ahol több száz fiatalt tudnak elszállásolni, és számukra időszakos oktatást, játékos foglalkoztatást biztosítanak. AZ alapítvány egyébként megkapta a Mol- és a Richter részvények 10-10 százalékát is. Elnöke Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára.

A Balatonról nem túlzás azt állítani, hogy a Fidesz kedvenc vadászterülete, az alábbiak fényében. A miniszterelnök barátja, Mészáros Lőrinc, és veje, Tiborcz István 14 kemping és 10 szálloda tulajdonosa a tó körül, de golfpályákat, kikötőket, borászatokat is birtokolnak. De ez még nem jelzi a projekt volumenét, az már sokkal inkább hogy a Hunguest szállodalánc és a Balatontourist egy kézbe került, Mészáros Lőrinc kezébe. Egyre kevesebb a szabadon használható fürdőhely a Balaton-parton, az ingyenes lehetőségek száma folyamatosan csökken, ma már csak 64 szabad partszakasz használható.  Tihany pusztul, elhordták a hegy egy részét, mert építkezik a kormánypárti elit. És akkor még ott van a Club Aliga, az egykori állampárt, az MSZMP pártüdülője, amelyről már a helyi lakosok azt hihették, hogy az övék, vagy legalábbis közterületként használhatják, aztán kiderült, hogy az is a mostani kormánypártoz közelieké. A K-Monitor készített egy úgynevezett NER Hotel térképet, amelyen mintegy 300 szállodát, idegenforgalmi szempontból fontos és minden bizonnyal jövedelmező helyet tüntettek fel. Ezek mind a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez köthető tulajdonosok kezében vannak. A Balaton, a Nyugat-Dunántúl ebből a szempontból is kiemelt része az országnak.

Az Összefogás a Balatonért Egyesület szerint azokat a szolgáltatásokat kellene fejleszteni a tó partján, amelyekbe a helyieket is bevonják. Most éppen az látszik, hogy Fidesz-közeli elit birtokolja az egykori „néplavórt”, ma kincses tavat.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Varga György.

Reggeli gyors
2020.10.21. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás