„Klubrádió
Reggeli gyors

Csak Rákosiék idejében volt ilyen – mondják az aligaiak

19/10/2020 14:06

| Szerző: Klubrádió/szg

Ombudsmanhoz fordult az Aligai Fürdőegyesület, mert egy kormányrendelet nemzetgazdasági jelentőségűvé nyilvánította a beruházást, amellyel a Club Aliga környéki part egy részét leválasztanák, magánterületté tennék. Bukovszki András, az egyesület alelnöke azt mondta, csak a Rákosi- és a Kádár-rendszerben voltak lezárva ezek az utak.

2020. október 19. Reggeli gyors / részlet, Bukovszki András (20.10.19.)
07:48
00:00

A Club Aliga, a volt pártüdülő olyan tulajdonos kezébe került, amely jelentős építkezésbe akar kezdeni. Ráadásul egy kormányrendelet nemzetgazdasági jelentőségűvé nyilvánította a beruházást, amellyel a part egy részét leválasztanák, magánterületté tennék. Régóta tartanak a tiltakozások ez ellen.

Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület alelnöke, helyi önkormányzati képviselő azt mondta: Kozma Ákos ombudsmanhoz fordultak az ügyben (azt kérik, hogy vizsgálja felül az érintett kormányrendelet egyes rendelkezéseit, és ez alapján kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a rendelet módosítását). Az építeni akaró céggel nincs semmilyen kapcsolatuk, csak hitegeti a lakosságot arról, hogy konstruktív tárgyalásokat folytat. Közölte: kérésükre Witzmann Mihály fideszes képviselő egyeztető tárgyalást hívott össze még szeptember végén. Ezen kiderült, a Miniszterelnökség nem tudott az önkormányzat és a cég közötti 2013-as településrendezési szerződés feltételeiről. Ebben arról állapodtak meg, hogy az utak, a közpark és a strandterületen a parti sétány is önkormányzati tulajdonba kerül ingyenesen, azonban ez az eljárás elakadt az államnál. Ez a 9,1 hektáros terület most a magyar állam tulajdonában vannak, így védett ingatlanná válnának.  

Bukovszki András szerint a legújabb kormányrendelet felülírja ezt a helyi építési szabályzatot, így kétségessé vált, hogy a helyiek és az ide látogató vendégek lejuthassanak a partra, a vízhez. Sőt, harminc év után ismét kettészakíthatóvá vált a település. Csak a Rákosi- és a Kádár-rendszerben voltak lezárva ezek az utak – tette hozzá. Szerintük a kormányrendelet Alaptörvénybe ütköző módon nem biztosítja a nemzet közös örökségének részét képező Balaton-part megőrzését a következő generációknak.

Azt mondta, bíznak az egyeztető tárgyalásokban, de nem tudják, hogy azok mikor és milyen eredménnyel zárulnak. Mivel a rendelet hatályba lépett, és bármikor elkezdhetik a munkákat, muszáj volt jogi útra terelniük az ügyet – fogalmazott az egyesület alelnöke.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Reggeli gyors
2020. október 19., hétfő 7.40
Műsorvezető: Szénási Sándor

 

 


Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.

Az oldalra jutva jobbra fent lát egy kék gombot majd, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk. Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás