„Klubrádió
Esti gyors

László Csaba: Nem kellenek presztízsberuházások

4/09/2020 14:34

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A GDP-hez viszonyított államadósság bőven 70 százalék fölé emelkedhet, veszélybe kerülhet az ország pénzügyi stabilitása. Meg kellene gondolni a nagy beruházásokat.

2020. szeptember 03. Esti gyors - részlet 20.09.03. László Csaba
06:24
00:00

Eleve megkérdőjelezhető volt Paks 2, vagy a Budapest-Belgrád vasútvonal szakmai indokoltsága és finanszírozási formája. A válság idején pedig egyáltalán nem volna szabad ilyen beruházásokat csinálni, főleg hitelből nem. Az államadósság olyan mértékben emelkedhet, bőven 70 százalék fölé is, ami már az ország pénzügyi stabilitását veszélyezteti. Erről beszélt László Csaba címzetes egyetemi tanár, volt pénzügyminiszter az Esti gyorsban. A kamatok a közelmúltban világszerte alacsonyak voltak, könnyű volt a hiányt finanszírozni, de ez a helyzet megváltozott.

Magyarország viszonylag szerencsés volt, ám a régióban -így is- itt esett vissza legnagyobb mértékben a gazdaság. Ahol későn reagáltak a járványra, például Olaszországban, Spanyolországban, vagy Nagy-Britanniában, ott még súlyosabbak a következmények. Mindez azt mutatja, hogy nem érvényes az az elmélet, amely szerint engedjük el a járványt és akkor megmenekül a gazdaság. A végén ugyanis drasztikus intézkedéseket kell hozni. A járvánnyal gazdasági szempontból is óvatosan kell bánni. Ahogyan egyre többet tudunk a betegség természetéről, terjedéséről, úgy lehet egyre precízebben testre szabni a megszorító intézkedéseket, ennek ellenére nincs könnyű helyzetben a magyar, de egyik kormány sem – mondja László Csaba.

Tavasszal egyszerre jelentkezett a krízis a keresleti és a kínálati oldalon is. Az emberek nem mertek vásárolni, fogyasztani, de a gyárbezárások miatt kevesebb termék is volt a piacon, álltak a szolgáltatások. Őszre az prognosztizálható, hogy a kereslet lesz a meghatározó. Nyilvánvalóan van olyan fertőzésszám, amelynél már szigorú intézkedéseket kell hozni. Magyarország elsőként zárta le a határait, de a következmények már látszanak, ez is egy lépés a gazdasági mélypont felé, például a turizmust pedig teljesen ellehetetleníti.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Sóki Tamás.

Esti gyors
2020.09.03. 18:00
Műsorvezető: Hardy Mihály