„Klubrádió
Esti gyors

Összeomlik a turizmus – a Várban demonstráltak

19/09/2020 09:48

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Elsősorban szakmai együttműködést követelnek a kormánytól, és gyors intézkedéseket az iparág életben tartására.

2020. szeptember 18. Esti gyors - részlet 20.09.18. Nagy Ildikó
05:45
00:00

Közvetlenül 328 ezer ember dolgozik a turisztikai ágazatban,  de közvetve 1 millió munkavállaló. Az iparág 4.000 milliárd forint adót, járulékot fizetett be tavaly, ha most engedik bedőlni, akkor ennyi pénz fog nagyon hiányozni a közös kasszából.

„Mentsük meg a turizmust” szlogennel tüntetéssorozatot indítottak a szakma képviselői, pénteken is tartottak demonstrációt a Várban, hogy petíciót adjanak át Orbán Viktornak. Nagy Ildikó, az egyik szervező mondta el az esti gyorsban, hogy elsősorban folyamatos és hosszú távú együttműködést várnak a kormánytól. Szakmai egyeztetés nélkül nem lehet jó döntéseket hozni. Most azt is kérik, hogy ahol lehetséges, nyissák meg az országhatárt.

A követelések között szerepel még, hogy biztosítson járulékkedvezményt a kormány az utazási irodák számára a jövő év végéig, továbbá egyszeri, vissza nem térítendő támogatást. Azt is kérik, hogy a jövő évi nemzetközi vagyoni biztosíték egy részét vállalja át az állam, különben elveszhetnek az utasok által befizetett részvételi díjak. Követelik az iparűzési adó ideiglenes eltörlését is.

Nagy Ildikó a helyzet drámaiságát azzal érzékeltette, hogy hiába akarna most kiszállni úgy az iparágból egy vállalkozó, hogy eladja az utazási irodáját, gyakorlatilag mindenki bajban van. Állami segítség és átgondolt gazdaságpolitikai lépések nélkül az iparág összeomlik, már csak hetei vannak hátra.

Megjegyzendő, hogy amíg a szakma ilyen válságban van, a NER közelében lévők hatalmas pályázati összegeket nyernek, vásárolnak, beruháznak, sorra adják át az új szálláshelyeket.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila.

Esti gyors
2020.09.18. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János