„Klubrádió
Esti gyors

Niedermüller a bulinegyed szabályozásáról: Ne nevezzük csendrendeletnek!

27/08/2020 18:46

| Szerző: Klubrádió/szg

Éjféltől csak külön engedéllyel lehetnek nyitva a VII. kerület szórakozóhelyei. Niedermüller Péter DK-s polgármester szerint ez nem csendrendelet, mert paritásos munkabizottság dolgozta ki a nyitvatartás kritériumait. Közölte: több mint 130 engedélyt adtak ki, 70 még elbírálás alatt. A cél az „ellenőrizetlen részegeskedés” helyett a minőségi kulturális turizmus.

2020. augusztus 27. Esti gyors / részlet, Niedermüller Péter (20.08.27.)
06:21
00:00

Érvénybe lép a bulinegyedben a „csendrendelet”: éjféltől csak külön engedéllyel lehetnek nyitva a szórakozóhelyek Budapest VII. kerületében. Erről kérdeztük az Esti gyorsban Niedermüller Péter polgármestert, aki azzal kezdte: a csendrendelet kifejezés nagyon rosszul hangzik, és nem is erről van szó. Hanem arról, hogy paritásos munkabizottság (vendéglátósok, lakók és az önkormányzat részvételével) kritériumrendszert dolgozott ki a vendéglátóhelyek éjfél utáni nyitvatartásáról, és ennek most járt le a határideje. Hozzátette, a rendeletet február 28. óta mindenki ismeri. Közölte: eddig több mint 130 engedélyt adtak ki, legalább 70 még elbírálása vár, ezek az utolsó pillanatban érkeztek, át kell menniük a bürokrácián.

A DK-s politikus elmondta, 10-12 feltételt kell teljesíteni a nyitvatartáshoz. Ezek egyike a zaj csökkentésére irányul, bizonyos helyeken be kell építeni egy berendezést, amely méri és szabályozza a zajszintet, ki kell alakítani beléptetőrendszert, hogy ne mehessen be túl sok ember, ami balesetveszélyes, biztosítani kell a hozzáférést a mosdóhoz, vagy az utca takarítását a hely előtt. Ezeknek az a céljuk, hogy Belső-Erzsébetvárosban európai színvonalú kulturális negyed jöjjön létre, amelynek része a vendéglátás, a kocsmakultúra is, de az ellenőrizetlen részegeskedés nem.

A budapesti bulinegyed
 
A Fogasház romkocsma Budapest bulinegyedként ismert részén az Akácfa utcában 2017. augusztus 29-én. A környéken lakók a hajnali négy óráig nyitva tartó vendéglátóhelyeken hangoskodók miatt panaszkodnak és várnak megoldást az önkormányzattól. A vendéglátósok a megélhetésüket féltik, ha esténként hamarabb kellene bezárniuk a szórakozóhelyeket. (MTI Fotó: Balogh Zoltán)


A bulinegyed-turizmust visszavetheti, hogy a koronavírus-járvány miatt olcsó repülőjáratokból valószínűleg jó darabig nem lesz annyi. Niedermüller Péter reméli, hogy nem éri meg idejönni berúgni, mert „mindenki otthon is berúghat”. Hozzátette: a járvány miatti gazdasági visszaesés az egész magyar gazdaságot érinti, láthattuk a drámai adatokat az elmúlt napokban. Ez különösen sújtja a turizmust és a vendéglátást, de ebben a nagyon rossz és nehéz helyzetben szerinte  az önkormányzatok és a vendéglátósok is esélyt látnak arra, hogy a bulinegyedet minőségi kulturális turizmusra építő kerületrésszé alakítsák át. Annak örülne, ha ez a változás is európai hírűvé válna – tette hozzá.

Jelezte, a kerületnek 2,5 milliárd forint vesztesége keletkezett az elmúlt hónapokban, ezzel együtt igyekeznek támogatni a kulturális programokat, viszont nem tolerálják „az emberi együttélés szabályait figyelembe nem vevő viselkedésformákat” – fogalmazott Niedermüller Péter.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Esti gyors
2020. augusztus 27., csütörtök 18:35
Műsorvezető: Kárpáti János