„Klubrádió
Esti gyors

„A kormány eltitkolja a járvány lényeges adatait”

27/01/2021 20:40

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Lehet vitázni arról, hogy fenn kell-e tartani a járványügyi korlátozásokat, vagy sem, de minden véleményt gyengít az információhiány. A magyar kormány még hazudik is.

2021. január 27. Esti gyors - részlet 21.01.27. Mihályi Péter
07:35
00:00

Érdemes egy kicsit visszagondolni arra, hogy a járvány első időszakában milyen intézkedéseket hozott a kormány. (Egyébként számos más ország kormánya is.) Bevezették a vásárlási sávokat az idősek számára, bezárták a bölcsődéket, óvodákat, lezárták például a Margit-szigetet, előírták a kesztyűhasználatot bizonyos helyeken. Mindezek teljesen feleslegesek voltak – állítja Mihányi Péter egészségügyi közgazdász, a Corvinus Egyetem tanára.

Véleménye szerint el lehetne kezdeni egy ésszerű lazítást. A kijárási tilalomnak például semmi értelme sincs, a középiskolákat, egyetemeket helyi döntések alapján meg lehetne nyitni, a vendéglőknél a kerthelyiségek, teraszok megnyitása szintén ebbe a kategóriába tartozik. Az emberek rosszul viselik ezt a rengeteg korlátozást, aminek nincs népegészségügyi kockázata, azt az engedményt meg lehetne adni.

A vitába szállók véleményalkotását azonban megnehezíti a tény, hogy a kormány szándékosan eltitkolja a járvány kulcsfontosságú adatait. Például: nem tudjuk, hogy aki a Covid-19 következtében halt meg, az hol, milyen körülmények között vesztette az életét. Az Egyesült Államokból és Ausztriából származó adatok szerint a halálesetek 40 százaléka idősotthonokban történt. Így lehet ez Magyarországon is, ezért az iskolabezárásoknak az az indoklása, hogy majd a gyerek ne vigye haza a fertőzést a nagymamának, valószínűleg nem áll meg.

A kínai és főleg az orosz vakcinákkal kapcsolatos vitáról Mihályi Péter azt gondolja, hogy hamarosan le fog csillapodni, lényeges lesz az európai döntés az orosz oltóanyag engedélyezéséről. Ebben az esetben is inkább az a baj, hogy a kormány október-november tájékán elkezdte hergelni az embereket, hogy karnyújtásnyira van a vakcina. Vagyis hazudott a polgárainak. És persze az sem erősíti a bizalmat, hogy a Központi Statisztikai Hivatal még nem tette közzé a halálozási adatokat. Ha például kiderülne, hogy 2020-ban összességében kevesebben haltak meg, mint a korábbi években, az milyen hatást válthatna ki a gondolkodó emberekben?

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán.

Esti gyors
2021.01.27. 18:00 
Műsorvezető: Szénási Sándor