„Klubrádió
Reggeli gyors

Lopakodó reform, és felmondások sora

2/03/2021 14:09

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az egészségügyben dolgozók többsége aláírta az új szerződését, de az erózió megállíthatatlan. Így nem szabad reformot csinálni, még akkor sem, ha a cél jó lehet.

2021. március 02. Reggeli gyors - részlet 21.03.02. Lantos Gabriella
16:21
00:00

Orbán Viktor nem szereti, ha nem írtok alá – így jellemezte Lantos Gabriella egészségügyi menedzser a helyzetet, ami a szakmában most kialakult. Hétfő éjfélig kellett aláírniuk az egészségügyi dolgozóknak az új szerződéseket, amelyek új jogviszonyt jelentenek nekik. Az orvosok bérét megemelte a kormány, a szakdolgozókét nem. Sokan jelezték előre a törvény ismeretében, hogy távoznak az állami ellátásból. A határidő eljövetelekor a Szent Imre Kórház intenzív osztályán 17-en látványosan búcsúztak el, „leoltották a villanyt”, a Janh Ferenc Kórházban is hasonló a helyzet, de Szegedről, Tatabányáról is ilyen hírek érkeztek.

Az egészségügyben valóban szükség van átalakításra, mondta el Lantos Gabriella, de hogy ezt a járvány kellős közepén kelljen erőszakosan kikényszeríteni, az nonszensz. Így nem szabad csinálni. A váltás iránya nem lenne rossz, de a megvalósítás katasztrofális. Már a járvány első hulláma alatt és után is 9.000 egészségügyi dolgozó hagyta el a munkahelyét, ez körülbelül 8 százalékos létszámhiányt jelent. Arról nem beszélve, hogy az elvándorlás folyamatos, már hosszú ideje.

Lopakodó reform folyik – állapítja meg a szakértő. Átlátható betegutakat kellene létrehozni, ez rendben lenne, de elfeledkeztek a biztosítás megreformálásáról. Az lenne a jó, ha a biztosítás a beteghez kötődne olyan módon, hogy vihetné magával. Ha történetesen a magán-egészségügyben venne igénybe valamilyen kezelést, akkor az azért járó pénzt a magánszolgáltató kapná meg, és a beteg kifizetné az extra díjakat. De most már azért is aggódnia kell az embernek, hogy kap-e egyáltalán valamilyen ellátást.

Lantos Gabriella nem tart attól, hogy egyik napról a másikra összeomlik az egészségügyi ellátás. Ez nem történik meg, így a csoportos felmondások idején sem. Ám az erózió folyamatos.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2021.03.02. 06:00
Műsorvezető: Dési János