„Klubrádió
Reggeli gyors

Kunetz: Az orvosok és az ápolók felfejlődnek, aztán csatába indulnak

1/03/2021 16:48

| Szerző: Klubrádió/szg

Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi szakértő nem tudja, mit jelent a miniszterelnök által elrendelt emelt szintű készültség a kórházakban. „Az orvosok és az ápolók reggel 7-kor felfejlődnek, aztán csatába indulnak a megbeszélt haditerv alapján” – fogalmazott ironizálva.

2021. március 01. Reggeli gyors - részlet 21.03.01. Kunetz Zsombor
07:24
00:00

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy emelt szintű készültséget vezetnek be a kórházakban. Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi szakértő nem tudja, mit jelenthet ez. Azt gondolja – fogalmazott ironikusan –, azt jelenti, hogy „az orvosok és az ápolók reggel 7-kor felfejlődnek a referáló irányába, ott megtartják a csoportos megbeszélést, aztán csatába indulnak az előre megbeszélt haditerv alapján”.

A járványhoz kapcsolódó zárásról és nyitásról újabb viták indultak el. A szakértő azt mondta: nagyon komoly helyzet alakult ki, amit a kormány „szőnyegbombázással” tetéz, mert a jogállásról szóló törvényt nem vonta vissza. Vannak olyan információi, hogy sorban állnak azok, akik kilépnek, és nem írják alá „ezt a borzadályt”. Ha sok helyen nem lesz egészségügyi ellátás, nehéz lesz a járvány elleni védekezésről beszélni. Ha az ápolók közül sokan lépnek ki, az orvosok se tudják ellátni a feladatukat, és megáll a rendszer.

Arra a kérdésre, hogy hányan lépnek ki és ezt mikor tudjuk meg, úgy válaszolt: jogos a felvetés, de ezek az adatok a kormányzatnál vannak meg, ott viszont nem fogják vidáman közreadni. Szerinte most is lehet látni, hogy mi történik az adatokkal: megpróbálják letagadni, nem közlik, csak per és „irgumburgum” után. Az összesítést tehát nem fogjuk látni, csak azt, ha nem lesz ellátás az adott helyen – tette hozzá.

Lengyelország a múlt héten vezette be, hogy csak azoknak nem kell karanténba vonulniuk az oda utazók közül, akik az EU gyógyszerügynöksége által jóváhagyott oltóanyagot kaptak (és várhatóan több ország is hasonlót lép meg). Kunetz Zsombor szerint ezzel függhet össze, hogy a magyar oltási igazolványokban mégse lesz benne a vakcina típusa. Ezzel együtt akit beoltanak, az kap ambuláns lapot, vagy legalább valami papírt arról, hogy mivel és mikor oltották be, hiszen bele kell egyeznie az oltás beadásába.

Hangsúlyozta: nagyon komoly utánkövetés kell azoknál a vakcináknál, ahol nem fejezték be a vizsgálatok úgynevezett harmadik fázisát. Ha bármilyen mellékhatást kell jelenteni, akkor tudni kell, hogy melyik ampullából származott az oltóanyag, ez rendelkezésre kell, hogy álljon névre, időpontra lebontva. Az is kérdés Kunetz Zsombor szerint, hogy a kormány újabb szabadságharcát igazolvány-témában nem borítja-e fel az Európai Unió rendelkezése.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.03.01. 8:30
Műsorvezető: Szénási Sándor