„Klubrádió

Itthon is megjelent a dél-afrikai vírusmutáns

26/02/2021 13:38

| Szerző: Klubrádió

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Kiss Róbert alezredes bejelentette, hogy – Orbán Viktor reggeli nyilatkozatának megfelelően – már tervezik az utazási korlátozások szigorítását. Müller Cecília pedig az új mutánsok megjelenésével indokolta a koronavírus, az utóbbi napokban jelentkezett kiugró terjedését. Ezzel kapcsolatban az országos tiszti főorvos azt is elmondta, hogy itt is megjelent a dél-afrikai mutáció.

Az operatív törzs Orbán Viktor felkérésére megkezdte az utazási korlátozások szigorításának megtervezését – jelentette be Kiss Róbert alezredes a pénteki sajtótájékoztatón. A miniszterelnök reggeli rádióinterjújában beszélt arról, hogy a harmadik hullám felfutása miatt újabb intézkedésekre lehet szükség  – írja a 24.hu.

A világ, Európa és Magyarország is roppant nehéz helyzetben van – mondta a sajtótájékoztatón Müller Cecília, kiemelve, hogy rendkívül dinamikusan nőnek a járványügyi adatok, köztük az új fertőzöttek száma.

2021. február 26. A lényeg - Müller Cecília 21.02.26.
00:40
00:00

Ezt az országos tiszti főorvos az új vírusmutációk terjedésével magyarázta, melynek kapcsán megjegyezte: egy főnél kimutatták a dél-afrikai mutációt, a megfertőződött személy korábban egy olyan munkatársával érintkezett, aki Zambiában járt. Ez a törzs hosszabb, intenzívebb lefolyású betegséget okoz.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója Fotó: Bruzák Noémi / MTI
 

A brit variánst eddig 418 embernél mutatták ki. Ugyancsak könnyebben fertőző és hosszabb betegséget okozó válfajról van szó.

Arra a kérdésre, hogy fontolgatják-e a változtatást a védőoltások beadási stratégiájában, Müller Cecília igennel válaszolt, főleg, hogy az AstraZeneca esetében megjelentek ezzel kapcsolatban biztató hangvételű közlemények.