„Köszönjük,

Merkely Béla: Szomorú, hogy csak minden második ember megy el a háziorvoshoz oltatni

1/03/2021 10:32

| Szerző: Klubrádió

Szomorúnak nevezte a Semmelweis Egyetem rektora, hogy a harmadik hullám idején a házorvosok által az oltás felvételére értesítettek közül csak minden második ember jelenik meg. Szerinte a szív- és érrendszeri betegek különösen ki vannak téve a koronavírusnak, ezért azt javasolja, hogy ne válogassanak az oltások között, hanem vegyék fel az első felajánlott vakcinát.

A járvány harmadik hullámában cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat – Idézte Merkely Bélát a 24.hu. A Semmelweis Egyetem rektora hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hívta fel a figyelmet a koronavírus mutánsai okozta betegség kockázataira.

Merkely arról is beszélt, hogy az egészségügy érzi a harmadik hullám hatását: a Covid-ellátó részlegek és az intenzív osztályok telítődnek, a lélegeztetőgépen lévők száma is folyamatosan nő.

Szerinte ennek oka lehet több új vírusmutáció megjelenése, amelyek elsősorban a középkorúak és a fiatalok között talán még jobban terjednek, gyakran súlyos tüdőgyulladást okozva.

Az ellátórendszer terhelődéséről úgy fogalmazott: azért van még tartalék, majd azt hangsúlyozta, hogy az egészségügyi dolgozók vakcinációja miatt az ő munkaképességük és biztonságuk sokkal magasabb fokú, mint a járvány előző hullámaiban.

Az oltásokra térve beszámolt arról, hogy a Semmelweis Egyetem munkatársai mintegy 70 ezer oltást adtak be eddig, számos idősotthonban is oltottak. A rektor várakozásai szerint az oltások beadása után esni fog a megbetegedések száma, súlyos lefolyású esetek pedig nem alakulnak ki.

Megújult a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klin
 
Merkely Béla Fotó:
MTI/Kovács Tamás
 
 

Mekely Béla szomorúnak nevezte, hogy a házorvosok által az oltás felvételére értesítettek közül csak minden második ember jelenik meg. „Minden egyes vakcina-visszautasítás erősen megnöveli a fertőzés valószínűségét” – fogalmazott. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szív- és érrendszeri betegek különösen ki vannak téve a koronavírusnak, ezért nekik Merkely Béla azt javasolta, hogy ne válogassanak az oltások között, hanem vegyék fel az első felajánlott vakcinát.

A rektor a járvány alakulásáról szólva úgy vélekedett: „előbb-utóbb kialakul az immunitás, a legjobb, ha azt oltással szerezzük meg”.

Prognózisa szerint ha az oltottak és a fertőzésen átesettek száma eléri a 6-7,5 milliós arányt Magyarországon, a járvány megáll.