„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus: Ez egy bántalmazó kormányzat, megerőszakol bennünket

25/02/2021 22:55

| Szerző: Klubrádió/szg

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos azt gondolja, hogy a kormányzat pszichológiai értelemben bántalmazó, „megerőszakol bennünket”, olyan döntésekre kényszeríti a lakosság jelentős részét, amelyre nincs felkészülve. Például szerinte nem a lakosságnak kellene eldöntenie, hogy milyen vakcinát kér, hanem a háziorvosnak, mert ő pontosabban meg tudná mondani, hogy a nála lévő betegeket milyen kockázati csoportba sorolva kell beoltani.

2021. február 25. Megbeszéljük - részlet 21.02.25. Falus Ferenc
17:10
00:00

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvost kérdeztük a romló járványadatokról, az oltás rendjéről és a különböző vakcinákkal kapcsolatos helyzetről. Azt gondolja, hogy a kormányzat pszichológiai értelemben bántalmazó, „megerőszakol bennünket”, olyan döntésekre kényszeríti a lakosság jelentős részét, amelyre nincs felkészülve. Egy hallgató kérdésére mondta ezt, ugyanis nem lehet tudni, hogy lesz-e olyan korlátozás, amely szerint például nem ülhet repülőre, nem utazhat az, akit egy bizonyos vakcinával oltottak be. Viszont azt meg orvosi értelemben rendkívül kockázatos lenne tanácsolni, hogy várjon az illető az oltással. Hozzátette: nem az egyes embereknek kellene eldönteniük, hogy milyen oltóanyagot kérnek, hanem a háziorvosnak, és sokkal egyszerűbben, hatékonyabban lehetne szervezni az oltási programot.

Azzal, hogy „részben nincs oltási terv, részben nem nyilvános”, komoly feszültséget keltenek a lakosságban. Súlyos krónikus beteg, idős ember nem tudja, mikor kerül sorra. Nyíltan kellene kommunikálni ebben az ügyben, semmi nem indokolja ezt a „sumákolást” – hangsúlyozta.

Úgy fogalmazott: botrány, hogy csak azokat lehet beoltani a háziorvosnál, aki rajta van ezen a „teljesen tisztázatlan módon összeállított listán”. Az is „röhej”, hogy miért a Belügyminisztériumban van ez a lista – tette hozzá. Úgy látja, nem emberségesen állítják össze, hanem valamilyen algoritmus alapján, és ebbe hibák csúsznak. Egy háziorvos ezerszer pontosabban meg tudta volna csinálni, hogy a nála lévő betegeket milyen kockázati csoportba sorolva kell beoltani. De lehetett volna még sok jó lehetőség.

A legsúlyosabb ügy, hogy az Európai Unió által biztosított oltóanyagot nem használja fel az ország teljes mértékben, és a háziorvosok „zsaroló leveleket” küldenek, hogy ha valaki nem fogadja el a héten a kínai vakcinát, a várólista végére kerül, és ki tudja, mikor kap oltást. Szerinte nincs olyan nagy baj a kínai oltóanyaggal, ha 60 év alatti egészséges embereknek adják, de mivel nincs befejezve a vizsgálat harmadik fázisa, nincs elég adat arra, hogy milyen mértékben csökken az immunitás kiváltása az idősebbeknél és a krónikus betegeknél.

Azt is mondta, hogy az EU-ból érkező vakcinaadagokat fel kellene használni, amikor beérkeznek, nem kellene eltenni és megvárni a második oltást is, mert addig érkezik újabb szállítmány. A második oltást ki lehet húzni 12 hétig, Kanadában is ezt teszik – tette hozzá.

Sajtóhírek szerint egyes oltópontokon több órát várakoztatják az oltásra érkezőket, ami megnöveli a fertőződés kockázatát, de Falus Ferenc szerint az is előfordul, hogy az idős embereket elválasztják a kísérőktől. Ezzel együtt vannak nagyon jó tapasztalatok is, van, ahol 15-20 perc alatt megtörténik az egész, de a szerinte feleslegesen komplikált dokumentáció megnehezíti a zavartalan lebonyolítást.

Falus Ferenc azt mondta: a kormányzat legsúlyosabb hibája a járvány kezdete óta, hogy nincs tömeges, ingyenes tesztelés. „Nevetségesen keveset” tesztelnek, például a csütörtöki adatok szerint is 17 százalék volt pozitív, és ha tényleg meg akarnák fogni a járványt, akkor ezt a WHO ajánlása szerint 5 (de inkább 3) százalék alá kellene szorítani.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Illyés Tibor

Megbeszéljük...
2021. február 25., csütörtök 16:45
Műsorvezető: Bolgár György