„Klubrádió

Csak kérésre adja be a kínai vakcinát több háziorvos

22/02/2021 10:00

| Szerző: Klubrádió

Ódzkodnak a kínai vakcinától, ezért több háziorvos is jelezte, nem szívesen oltana a Sinopharm koronavírus elleni termékével. A fő problémát az okozza, hogy a dokumentáció nem, csak egy termékismertető érhető el a készítményről magyar nyelven. Ezért többen is közölték, hogy csak a páciens kérésére adják be a kínai vakcinát.

Már e héten elkezdhetnek oltani a háziorvosok a kínai Sinopharm vakcinával – írja a Népszava. Ez az az oltóanyag, amely esetében az engedélyező hatóság rendkívüli könnyítéssel adta meg a hazai felhasználási engedélyt. Korábban a Magyar Orvosi Kamara kérte, hogy hozzák nyilvánosságra az oltás alkalmazási előiratát, mert ennek hiányában nem tudja javasolni, hogy az orvosok oltsanak vele.

A lap szerint azóta a gyógyszerhatóság honlapján megjelent egy dokumentum, ám ez nem egy hagyományos független szakértők megállapításain nyugvó előirat, hanem a kínai gyártó termékismertetőjének magyarra fordított változata. Az orvosi kamara ennek kapcsán azt nyilatkozta a Népszavának, hogy semmit nem kívánnak hozzáfűzni a korábbi álláspontjukhoz, György István, az oltási munkacsoport vezetője szombaton a közmédiában be is jelentette, hogy a háziorvosok több tízezer adag Sinopharm vakcinát kapnak. Főleg a 60 feletti betegek oltására.

apunk több háziorvost is megkérdezett, hogy oltanak-e a különleges engedélyezési szabályokkal behozott kínai vakcinával. Volt olyan vidéki doktor, aki csak annyit felelt a kérdésünkre: aki kéri a kínait, azt beoltja, aki nem, az amint lehet mehet az oltópontra Pfizerért.

Koronavírus - Egészségügyi dolgozók oltása a Pest Megyei F
A kép illusztráció Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

A lap által megkérdezett orvosok véleménye szerint sok a kérdőjel a kínai oltóanyaggal kapcsolatban. Ennek megfelelően eltérően viszonyulnak hozzá: van aki csak páciense kérésére adja be a kínai vakcinát.

Kökény Mihály, volt egészségügyi miniszter Facebook-posztjában azt írja: saját vizsgálatok hiján az OGYÉI a Sinopharm vakcina kínai nyelvű termékismertetőjének magyar nyelvű adaptációját adta ki alkalmazási előírásként, annak is a december 30-i verzióját. Ebben a dokumentumban olvasható, hogy a készítmény tesztelésekor elsősorban a 18–59 éves népességre koncentráltak, náluk a készítmény „meghatározott védőhatással bír”. Hogy pontosan milyen hatékonyságú, arról azt írják, hogy „a védőhatásra vonatkozó értékeléshez a végső adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, a hatásosság és a biztonságosság még további ellenőrzésre szorul”.

Csak halkan kérdezem, hogy van-e olyan EU tagállam, amely a fenti megállapítás után engedélyt ad a vakcina alkalmazására? Természtesen Magyarországon kívül.