„Klubrádió

Gulyás: Március közepéig maradnak a korlátozások

25/02/2021 12:28

| Szerző: Klubrádió

A következő két hétben a járványügyi adatok drámai romlására számít a kormány, ezért a korlátozások március 15-ig fenntartják a korlátozó intézkedéseket – mondta a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

2019. december 12. A lényeg / részlet, Gulyás Gergely (19.12.12.)
01:09
00:00

Március 15-ig a kormány fenntartja a jelenlegi korlátozó intézkedéseket – jelentette be Gulyás Gergely. A miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfon azt mondta, a harmadik hullám elérte Magyarországot, a következő 2 hétben a számok romlani fognak, egyes előrejelzések szerint drámaian romlanak majd.

A miniszter szerint a következő hetekben, hónapokban a nemzeti konzultáció révén az emberek dönthetnek majd a korlátozások feloldásának módjáról, és arról, hogy az oltási igazolvánnyal milyen többletjogosítványok járhatnak. Mindenkit oltakozásra kérnek, hiszen ez az egyetlen hatékony fegyver a kezünkben a járvány ellen. A kormány meggyőződése, hogy minden oltóanyag jó.

A hvg.hu idézte a minisztert, aki arra a kérdésre, hogy visszasorolják-e azokat, akik nem kérnek a keleti vakcinából azt mondta, hogy ez nem igaz. Mindenki eldöntheti, hogy a rendelkezésre álló vakcinából kér-e vagy sem. A gyakorlat az szerinte, hogy aki nem kér egy vakcinát, az majd akkor kap oltást, ha lesz olyan vakcina ami megfelel számára. Minden oltóanyagot megvizsgáltak – mondta.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Gulyás GergelyFotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Van-e esély a vendéglátás és belföldi turizmus és az edzőtermek újraindítására azok számára, akik már megkapták az oltást - szólt a következő kérdést A miniszter szerinte most csak március 15-ig látni előre, és a következő két hét nehéz lesz. A 15-ét követő időszakról a számok ismeretében tudnak dönteni.

Gulyás Gergely szerint 2,5-3 millió oltást kell ahhoz beadni, hogy a veszélyeztetett emberek védettek legyenek, most félmillió oltásnál tartunk. Azt mondta, hogy nagyon hamar el fogjuk érni az 1-1,2 milliót. Ha a veszélyeztetettek megkapják az oltást, akkor radikális enyhítésre van lehetőség.

Melyik korlátozáson enyhítene szíve szerint, erre azt mondta, hogy majd kijárási korlátozásokon.

A védettségi igazolványt mikortól kezdik osztani? Március 1-től kapják meg postán azok, akiknél fennáll a védettség. Ezután kell dönteni arról, hogy mire lesz jogosult, aki a kártyával rendelkezik. A karantén alóli felmentést biztos meg fogják kapni.

A miniszter és a szóvivő azt mondta, hogy nem fognak válogatni az oltások között.