„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus Ferenc: Fogalmunk sincs a járványhelyzetről

18/02/2021 19:09

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Nem végeznek elég tesztet, ezért nem lehet tudni, hogy igazán milyen súlyos a fertőzöttség. A halálozási arány a legkeményebb adat, az pedig nagyon rossz.

2021. február 18. Megbeszéljük - részlet 21.02.18. Falus Ferenc
14:17
00:00

Noha elég furcsa statisztika adatok jelennek meg arról, hogy a Covid-19 mennyire terjedt el Magyarországon, a tendenciák jeleznek valamit, mégpedig rosszat. A mintavételek számához viszonyítva a fertőzöttségi arány magas és ingadozik, ez mutatja, hogy nem végeznek elég tesztet. S ha nincs elég teszt, akkor fogalmunk sem lehet a valódi helyzetről – ezt hangsúlyozta Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos a Megbeszéljük című műsorban.

Szlovákiából és főleg Csehországból egészen riasztó adatok érkeznek. Ennek az lehet az oka Falus Ferenc szerint, hogy a cseh hatóság független az aktuális kormánytól. A statisztikájuk tehát pontos lehet. Az igazi, legkeményebb mutató az, hogy a lakosság számához viszonyítva hányan haltak meg a járvány következtében, ebben pedig Magyarország a tíz legrosszabbul álló ország között van.

Hogy miért? Egyrészt azért, mert nyáron olyan lazításokat engedett a kormány –például meg lehetett tartani nagy rendezvényeket zárt térben-, amelyek következtében elszabadulhatott a vírus. Másrészt azért, mert az egészségügyben se elég pénz, se elég eszköz, se elég szakember nincs a helyzet kezeléséhez. A járványtól függetlenül is látszott ez, hiszen például a kórházi fertőzések aránya igen magas volt a pandémia előtt is.

Mindenképpen többet kellene tesztelni, hiszen az ember a tünetek megjelenése előtt már fertőzhet, tehát már akkor, amikor még fogalma sincs arról, hogy ő maga hordozza a vírust. A mutációk megjelenése után rá kellett volna jönni, hogy egy családot, vagy kisebb közösséget egyszerre kell beoltani. Ráadásul az oltási körülmények sem igazán megfelelőek – sorolja Falus Ferenc.

Az orosz és a kínai vakcinákkal kapcsolatban a volt tiszti főorvos megjegyezte, hogy a Szputnyik V lehet jó, amíg a Moszkva melletti gyárban készül. Viszont a világ több helyén állnak neki a gyártásnak, tehát minden egyes szállítmányt külön meg kell vizsgálni, ugyanis lehet szennyezett, lehet, hogy nem tartották be a technológiát és számos más ok miatt is. A kínai oltóanyagról szinte semmit sem lehet tudni, a dokumentáció érkezéséről is egymásnak ellentmondó információk jelentek meg. Nem mellesleg: van egy kormányrendelet, amely szerint nem is kell vizsgálni a dokumentumokat, tehát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetben valószínűleg el sem olvassák azokat. Fontos tudni, hogy ezeknek a vakcináknak az engedélyezése nemzeti hatáskörben történt, tehát a magyar kormányé a felelősség. Az egyes szállítmányokat pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központnak kell ellenőriznie.

Az úgynevezett nemzeti konzultációról Falus Ferenc véleménye az, hogy a kérdéseknek nincs sok értelmük. Egy értelmes kérdést lehetne feltenni: Ön szerint elfogadható-e, hogy másfél év alatt 30.000 honfitársunkat veszítsük el a járvány miatt? A hivatalos közlés szerint eddig 14.035 ember halt meg.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás.

Megbeszéljük
2021.02.18. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György