„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus Ferenc: A kényszernek engedni kell!

15/02/2021 20:36

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A kormány zsarolása eredményes volt, a háziorvosok a jelentkezési listák alapján fognak a Covid-19 ellen oltani. Nem marad más: jelentkezni kell, mert a védőoltás a legfontosabb.

2021. február 15. Megbeszéljük - részlet 21.02.15. Falus Ferenc
12:19
00:00

Sokaknak gyanús az a lista, amelyen jelentkezni lehet a koronavírus elleni védőoltásra, már csak azért is, mert ennek semmi köze semmiféle egészségügyi listához, kormányzati, vagy a kormányhoz közel álló szervek készítik. Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos ezt egyenesen kormányzati zsarolásnak nevezi, mert a háziorvosok csak ez alapján tudják megszervezni a védőoltást. Sajnos ez esetben a kényszernek engedni kell, mert a vakcina beadására szükség van.

Valóságos csoda –mondja Falus Ferenc-, hogy kilenc hónap alatt sikerült kifejleszteni oltóanyagokat. Miután még kevés van belőlük, mindenkit nem lehet beoltani. Az lenne a fontos, hogy egy családon belül mindenki megkapja a védelmet. Ez már csak azért is lényeges, mert a vírus elképesztő mértékben mutálódik, most öt variánsról tudni, de bármikor megjelenhet egy újabb.

Hogy melyik oltóanyag a jobb? Ennek megítélésében az a gond, hogy a kormány itt sem mond mindig igazat, mint ahogy a keleti gyártók sem. Falus Ferenc elmagyarázta: lehet, hogy jó a Szputnyik V. De még nem kapott európai engedélyt, és ha megkapja, akkor is ellenőrizni kell minden egyes szállítmányt. Moszkvában kijelentették, hogy Oroszország nem exportál vakcinát. Ez önmagában nem probléma, hisz gyárthatják az orosz vakcinát Indiában, Kazahsztánban, vagy máshol, ha a minősége jó. Csak erről nincs ismert dokumentáció, és itt nem a papír a fontos, hanem az ellenőrzés, mert lehet az a szállítmány szennyezett például. Ezért vannak a szigorú európai szabályok. A kínai oltóanyag igazolása még sehol sincs, be sem nyújtották az engedélyt, állítólag az ottani hadsereg tagjainak milliói kapták meg a vakcinát, de ez nem elég bizonyíték.

Falus Ferenc arra utalt: annyira bizonytalan információkat közöl a magyar kormány – ha egyáltalán közöl-, hogy azoknak nehéz hinni. Legutóbb –egyes hírek szerint- 700 ezerrel kevesebb idős emberről beszéltek, illetve mutattak ki egy statisztikában, mint amennyi 60 éven felüli honfitársunk él ebben az országban.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor.

Megbeszéljük
2021.02.15. 16:00
Műsorvezető: Szénási Sándor