„1%
Reggeli gyors

Müller Cecília még mindig titkolózik

15/02/2021 09:23

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A tiszti főorvos küldött valamiféle választ Szél Bernadett képviselői kérdésére, de az nem sokat ér. Az idősotthonokban tragikus a járványhelyzet, ezt nem mondják ki.

2021. február 15. Reggeli gyors - részlet 21.02.15. Szél Bernadett
08:22
00:00

Egyes adatok szerint a koronavírus halálos áldozatai közül minden negyedik beteg idősotthonban lakott. Ebből és más számokból Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint az a következtetés vonható le, hogy valamikor a második hullám elején ezekben az intézményekben berobbant a járvány. Mégpedig azért, mert hosszú idő óta nem kapnak elég pénzt, eszközök hiányoztak a megfelelő védekezéshez, de még inkább szakemberek. Olyan a finanszírozás, hogy aki talál máshol munkát, az menekül. A másik következtetés az, hogy bizony számos haláleset megelőzhető lett volna.

Koronavírus - Megkezdték a katonák a fertőtlenítést a Pest
 
Pesti úti idősotthon
 MTI/Mónus Márton

A képviselő szeretett volna pontosabb képet kapni, hisz életekről, emberi tragédiákról van szó, ezért még november közepén információkat kért az országos tiszti főorvostól. Kíváncsi volt a fertőzöttségi adatokra, egyes intézményekre lebontva, és arra is, hogy hol, hányan haltak meg a vírus kezdete óta. Miután lejár a törvény által megszabott válaszadási határidő, Müller Cecília egy sajtótájékoztatón említett néhány adatot, például azt, hogy 3316 gondozott halt meg a járvány következtében, de részleteket nem mondott. Két táblázatot küldött a képviselőnek válasz gyanánt.

Szél Bernadett szerint már ez a tény, hogy három hónapja van egy felelős vezetőnek válaszadásra, amikor aktuális helyzetről kérdezik, tehát már ez is mutatja, hogy mennyire kiüresítette a kormány az információhoz való jogunkat. Aztán a táblázatokban például nincs dátum, nem tudni, hogy milyen időszakra vonatkoznak. Feltehetően tehát a 3 hónappal ezelőtti állapotot mutatják, ha mutatnak egyáltalán valamit, de ezt csak találgatni lehet.

A független képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy ez a titkolózás bizalmatlanságot, gyanút kelthet, még az oltási hajlandóság is titok. Nehéz elfogadni az irányt, amelyikbe a kormány megy, amikor az a stratégia, hogy szedjünk össze minden vakcinát, azt is, amelyik a teherautóról leesik. Ismét romlanak a számok. Közben Orbán politikai kérdést csinál a védekezésből.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.

Reggeli gyors
2021.02.15. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor