„Klubrádió
Reggeli gyors

Mire jó a védettséget igazoló okmány?

12/02/2021 13:25

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A beoltottságot igazoló okmányok céljával, és kivitelezésével kapcsolatban is sok a bizonytalanság. Asbóth Márton, a TASZ magánszféra projektjének vezetője szerint az igazolvány arra szolgál, hogy azokat, akik már nem fertőznek, ne korlátozzák indokolatlanul. Úgy véli azonban, nem mindegy, hogy milyen adatvédelmű rendszer alapján állítják ki az igazolást.

2021. február 12. Reggeli gyors - részlet 21.02.12. Asbóth Márton
06:56
00:00

Nem teljesen tiszta, hogy miért kell a védettséget igazoló okmányt kiállítani, illetve, mit jelent egy ilyen igazolás megléte. Többek ezekre a kérdésekre válaszolt Asbóth Márton, a TASZ magánszféra projektjének vezetője.

Tekintettel arra, hogy nem lehet mindenkit egyszerre beoltani, ennek megfelelően más szabályok vonatkoznak azokra, akik még nem oltatták be magukat és azokra, akik megkapták a vakcinát, nem fertőznek, és védettek a koronavírussal szemben – mondta. Utóbbiak esetében ugyanis már nem indokolt a korlátozó intézkedések fenntartása, amelyek az életünket most még meghatározzák.

Szerinte azok, akiket beoltottak járhatnak étterembe, nem feltétlenül kell maszkot hordaniuk, és szabadon utazhat más országokba is.

Asbóth Márton, TASZ
 
Asbóth Márton, TASZ
 

Azt is hozzátette, hogy bár a jelenlegi helyzetben kedvezményekről van szó az esetükben, de valójában arról van szó, hogy mentesülnek a korlátozások alól. Hangsúlyozta, a cél az, hogy miné rövidebb ideig tartson ez az állapot, amikor ilyen különbségek lehetnek ember és ember közt. Másrészt az ilyen különbségtételt jogilag is meg kell tudni alapozni. Ezt Asbóth szerint úgy kell érteni, hogy az emberek ne kerülhessenek az eddigieknél is rosszabb helyzetbe.

Hogy ez megvalósuljon, ahhoz olyan oltási tervre lenne szükség, amely nyilvános, átlátható és érthetőek a prioritásai.

Az oltást igazoló okmányról azonban nem tudunk sokkal többet, mint ami a kormányinfókon hangzott el. Valóban megindokoltak az aggodalmak, mint a vakcina regisztrációs oldal esetében is, hogy ezen okmányok kiállítása során kényes adatokat gyűjthetnek az illetékesek. Ezt egy a szakértők által is biztonságosnak ítélt rendszerben, mint amilyen Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) is, ki lehetne küszöbölni.

Azonban a kormány arról még nem adott tájékoztatást, hogy mely rendszer alapján kívánja kiállítani az okmányokat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
21.02.12. 8:17
Riporter: Pálinkás Szűcs Róbert