„Klubrádió

Gulyás: Védettséget igazoló okmányt vezet be az állam

11/02/2021 11:34

| Szerző: Klubrádió

A kormány döntött arról, hogy védettséget igazoló okmányt vezetnek be: az kaphatja meg, aki megkapta a koronavírus ellen második oltást, ebben az esetben érvényességi időt nem tartalmaz, csak az oltottság időpontját – közölte Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtökön.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszer a Kormányinfót elmondta, miről döntöttek a szerdai kormányülésen. Kiemelte: a kormány döntött arról, hogy védettséget igazoló okmányt vezet be az állam. Az kaphatja meg, aki megkapta a második oltást, ebben az esetben az okmánynak nem lesz érvényességi ideje, csak az oltottság időpontját tüntetik fel. Az is kaphat ilyen okmányt, aki felgyógyult a koronavírusból. Akinek volt pozitív PCR-tesztje, annak onnantól lehet okmánya, hogy a teszt után lesz negatív tesztje, illetve annak, akinek pozitív tesztje volt, és karanténba került, 10 napra rá lehet ilyen igazolása. Olyan papír is elég hozzá, ami az antitestet igazolja annál, aki tünetmentesen esett át a koronavíruson, ez 4 hónapig érvényes. Arról a kormány nem döntött, hogy ez az okmány milyen jogosultsággal jár, de a hatóság előtt legalább igazolni tudja magát – ismertette a 444.

Azt mondta, a november 11. óta változatlan szabályok mellett zajló védekezéssel a második hullámot sikerült megfékezni, viszont az adatok nem mutatnak csökkenést. Több országban a koronavírus-járvány harmadik hulláma jön. Magyarországon is megjelent a vírus brit variánsa, amely gyorsabban terjed, ezért növekedhet a fertőzöttek száma – tette hozzá.

Megismételte, ami az operatív törzs honlapján is megjelent, hogy 294 624 embert oltottak be szerdáig. Több mint 117 ezren már a második oltást is megkapták. A miniszter arról is beszélt, hogy az egészségügyi dolgozók csaknem 80 százaléka beoltatta magát. A múlt héten elkezdték a legidősebb regisztráltak oltását kórházakban, oltópontokon, háziorvosoknál. 2964 háziorvos kapott kb. 30 ezer idős embernek elegendő Pfizer vakcinát.

A négy kijelölt budapesti oltópontokon az orosz Szputnyik V vakcinával kezdik oltani a 75 év alatti, nem krónikus beteg időseket. A háziorvosoknál AstraZenecával oltják a 60 év alatti krónikus betegeket. A jövő héten várhatóan folytathatják a legidősebbek és 60 év alatti krónikus betegek oltását is.

Gulyás szerint egyelőre az EU-s oltásbeszerzés még viszonylag lassan megy. Magyarország 9 730 000 adagot kötött le, ha csak ez itt lenne, majdnem 5 millió embert tudnának beoltani. Februárban 200 ezer Szputnyik V-t várnak az összesen 2 millió adagból. A jövő héten 500 ezer kínai Sinofarm vakcina érkezik, amivel, mint mondta, a világon már több mint 30 millió embert oltottak be.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy nem sokára indul a vakcinainfo.gov.hu-n a következő nemzeti konzultáció, amely tehát online lesz.

(Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd)