„Klubrádió

A fideszesek körében sem népszerű a kínai vakcina

10/02/2021 16:58

| Szerző: Klubrádió

Nőtt a legutóbbi felméréshez képest az oltási hajlandóság a budapesti lakosok körében. A válaszadók fele beoltatná magát. Pártszimpátia alapján azonban kitűnik, hogy a orosz vakcinát a fideszes válaszadók kétharmada, kínai oltóanyagot pedig alig a felük fogadná el.

Hiába mondja Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ő a Sinopharm vakcinával oltatná magát, nem minden választója követi a példáját – írja a hvg.hu.

A Medián és a 21 Kutatóközpont közösen készített budapesti felmérése során 1000 főt kérdeztek az oltásokról. Összességében elmondható, hogy nőtt az oltási hajlandóság, a 18. életévüket betöltött fővárosi lakosok fele beoltatná magát, 37 százalékuk azonban bizonytalan, de „hajlik az oltásra”, 13 százalékuk pedig elutasítja azt.

A Budapest Brand megbízásából készített kutatás szerint a legnagyobb különbségek az életkori csoportok között vannak: a 30 év alattiak 34 százalékával szemben a 65 éves és idősebb korosztály 69 százaléka biztos benne, hogy beoltatja magát.

Pixabay
 

Végzettség alapján is nagy a különbség, ahogyan a párthovatartozásban is, azonban az igazi törésvonal ezúttal nem a kormányoldal és az ellenzék között húzódik. A legkevésbé oltáspártiak a pártelkötelezettség nélküli, illetve a hagyományos pártokkal, a politikai elittel általában szemben álló szavazók, a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk hívei.

A különböző oltóanyagok iránti nyitottságban viszont nagy különbségek vannak. Az oltástól el nem zárkózók leginkább az európai és/vagy amerikai vakcinát választanák.

Ugyanezt szavazótáborra lebontva azt látni, hogy a kormánypárti választók 79 százaléka is a nyugati vakcinát választaná elsősorban, 66 százalék az oroszt, illetve 45 százalék a kínait is elfogadná.

Az ellenzéki közös listára szavazók 90 százaléka választaná a nyugatit, 29 százalék az oroszt, 13 a kínait.

A pártnélküli vagy egyéb pártra szavazók 83 százaléka kérné a nyugati vakcinát, 40 az oroszt és 28 a kínait.