„Klubrádió
Reggeli gyors

Mi van az oltási sorrenddel?

18/02/2021 13:20

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Mintegy kétmillióan jelezték, hogy felvennék a koronavírus elleni védőoltást. Ám a kormánypropagandában ismertetett és ígért sorrend időnként felborul.

2021. február 18. Reggeli gyors - részlet 21.02.18. Békássy Szabolcs
06:20
00:00

Egészséges fiatalok kapnak értesítést arról, hogy várják őket oltásra, miközben idősebb, beteg családtagjuk még nem kapott semmilyen információt. Számos hasonló esetről lehetett értesülni a médiából. Vajon a valóságban miért nem működik az oltási terv? Erről kérdeztük Békássy Szabolcsot, a Háziorvosok Online Egyesületének egyik alapítóját.

Az úgynevezett oltási terv úgy működik, hogy a jelentkezések alapján a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) két listát küld a háziorvosoknak. Az egyiken a 60 évnél idősebb páciensek szerepelnek, pontosabban azok, akik ebből a korosztályból fel akarják venni az oltást. A másikon azok a fiatalabbak, akiknek krónikus betegségük van. Hogy a NEAK mi alapján ítél valakit krónikus betegnek, az nem egészen világos. Békássy Szabolcs szerint például azokat is ebbe a csoportba sorolhatják, akiknél felmerült a gyanú, hogy esetleg cukorbetegek, vagy magas a vérnyomásuk, ezért az orvosuk kiállított nekik egy beutalót kivizsgálásra, de a vizsgálati eredménnyel már senki sem foglalkozik az alapkezelőnél. Lehet, hogy az illető egészséges.

A háziorvos, aki ismeri a praxisába tartozó betegeket, egyébként választhat a listákból, tehát eldöntheti, hogy kit kell előbb beoltani, és ki az, aki várhat még, mert az egészségi állapota ezt lehetővé teszi.

Arról, hogy milyen ütemben érkeznek a vakcinák, mikor mennyit és milyet kap egy háziorvos, nincs korrekt információ. A tervezés így meglehetősen nehéz. Hírek szerint összesen kétmillióan jelentkeztek be, ha lenne elegendő vakcina, a háziorvosi rendelőkben, szakrendelőkben, kórházakban ennyi embert viszonylag gyorsan be tudnának oltani. De miután egyelőre nincs, és nem lehet tudni, hogy mikor lesz, lehetetlen megbecsülni, hogy mikor érhető el a közösségi, vagy más néven nyájimmunitás.

Az oltás megtagadásáról Békássy Szabolcs azt mondja, hogy ez etikai, társadalmi, morális kérdéseket vet föl. Egy biztos: orvosként biztos benne, hogy a világjárványból nincs más kiút, mint a védőoltás.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI.

Reggeli gyors
2021.02.18. 06:00  
Műsorvezető: Para-Kovács Imre