„Klubrádió

Müller Cecília: Nincs itt az ideje a lazításnak

17/02/2021 12:30

| Szerző: Klubrádió

Úgy véli az országos tiszti főorvos, hogy a járványügyi adatok alapján még nem időszerű a lazítás. Müller Cecília azt is hozzátette, hogy a kínai vakcina szállítmány mellett a dokumentációt is megkapták, amit hamarosan nyilvánosságra hoznak.

„A járvány nem enged a szorításából, még nincs itt az ideje a korlátozások feloldásának” – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján – írta a Telex.

A járvány terjedésének legfontosabb számai nem csökkennek, már több mint két hete állandóak, sőt, hosszabb idő után először nőtt az aktív fertőzöttek száma,

több országban megszorító intézkedéseket vezetnek be, mi Magyarországon az óvatos nyitás hívei vagyunk, „még nincs itt az ideje a korlátozások feloldásának” – hangsúlyozta Müller Cecília.

A kórházban ápoltak száma is emelkedik, ismét négyezer felett van, és ugyanez a helyzet a lélegeztetőgépen lévők számával is, ez járt már háromszáz alatt, de most ismét felette van. Csak akkor lehet nyitni, ha lesz nyájimmunitás, ha elegendő ember be lesz oltva – nyomatékosította. A szennyvízmintákban is számos nagyvárosban emelkedett a vírus örökítőanyagának koncentrációja, ez is óvatosságra int minket, ebből arra lehet következtetni, hogy a következő hetekben nőhet a fertőzöttek száma.

 

Szintén óvatosságra intenek minket a vírusmutációk. Magyarországon is megjelent a brit mutáns, ezt összesen már 193 főnél mutatták ki. Túl kevés az ismeretünk erről a variánsról, de az valószínű, hogy nagyobb a fertőzőképessége, gyorsabban terjed, de talán nem jár súlyosabb megbetegedéssel – vezette le a tisztifőorvos. A dél-afrikai és a brazil vírusvariációt még nem mutatták ki nálunk, ezekkel szemben elképzelhető, hogy kevésbé hatásosak a vakcinák – mondta.

A 193 embernél, akiknél kimutatták a brit variánst, 6 éves a legfiatalabb fertőzött, és 94 éves a legidősebb. Közülük csak nyolc fő járt külföldön, ők valószínűleg behurcolták, de a nagy többségük nem hozható összefüggésbe külföldi úttal, tehát a brit mutáns is közösségileg terjed Magyarországon.

Müller megismételte, fontos, hogy az oltási tervnek megfelelően haladjunk a vakcinációval. Tegnap megérkezett Kínából a Sinopharm vakcinájának első adagja.

Megérkezett a dokumentáció is, ezt a szakemberek tanulmányozzák, és később majd nyilvánossá teszik – mondta.

Fontos, hogy aki meghívást kap, ne mulassza el az oltakozási lehetőséget – hangsúlyozta. Az eheti tervben folytatódik a legidősebb korosztályok oltása a kórházi oltópontokon a Pfizer és a Szputnyik vakcinájával, a háziorvosok pedig oltják a kevésbé idős, krónikus betegeket az AstraZeneca oltóanyagával. 348 927 főt oltottunk már be legalább egy adag vakcinával, ebből 134 824 ember megkapta már a második adagját is.