„Klubrádió
Esti gyors

Sufnituning megoldások a járványügyben

15/02/2021 23:20

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az oltási kedv nem a várakozásoknak megfelelő ütemben növekszik. Kunetz Zsombor szerint a kormány pontatlan tájékoztatása olyan hátráltató tényező, ami a jelen helyzetben veszélyeztetheti a járványvédelem sikerét. Az egészségügyi rendszerfejlesztő azt is hozzátette, hogy az OGYÉI saját hitelét veszti el, ha meghajol Orbán Viktor "jó az úgy is" típusú politikájának.

2021. február 15. Esti gyors - részlet 21.02.15. Kunetz Zsombor
07:36
00:00

Nem elég, hogy a háziorvosoknak maguknak kell elmenniük a kormányhivatalba, hogy magukhoz vegyék az oltóanyagot, a kormány azt is elvárja tőlük, hogy maguk gondoskodjanak hűtőtáskáról és jégakkukról. Hétfőn Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmet arra az e-mail-re, ami nézete szerint mindent elmond a magyar kormányzásról. 

Dr. Kunetz Zsombor azonban egyéb hiányosságokat is észrevett. Az egészségügyi rendszerfejlesztő szerint, ha már ilyesmit vár el a kormány, megokolt lenne a hőmérőt is a kívánságlistához adni. Hiszen nem mindegy, hogy milyen hőfokon tartrja az egyes oltóanyagokat a háziorvos. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy oltó anyaghoz egy láda kell. „Nem ez a kormány első sufnituning megoldása a járvány idején” – tette hozzá a szakember.

Azt is hozzátette, hogy az orvostudományban mindennek van egy alaposan bevizsgált, jól ismert határértéke, azt pedig szüntelen mérésekkel vizsgálják, hogy azon a tartományon belül marad az érték, amikor még hatékony az adott készítmény.

Koronavírus - Egészségügyi dolgozók oltása a Pest Megyei F
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

A jelek szerint a miniszterelnök szava ezt is felülírja: „jó az úgy is”.

A kínai vakcinával kapcsolatban elmondta, hogy bár nem szívesen ad tanácsot, de a Sinopharm oltóanyagát nem ismerjük. E tekintetben még a orosz vakcinát is nyugodtabb szívvel ajánlja, hiszen annak késve közzétett dokumentációját egy neves szaklap hozta le.

Erre az sem lehet felmentés, hogy sokakat beoltottak már vele, hiszen arról nincs infó, hogy a beoltottak közül hányan szenvedtek mellékhatásoktól, nem kívánt szövődményektől, allergiás reakcióktól. Az oltási kedvet sem ez, sem pedig a kormány téves, de legalábbis üvöltően pontatlan tájékoztatása sem erősíti. Márpedig Kunetz szerint az lenne a cél, hogy minél többeket beoltsanak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
21.02.15. 18:15
Riporter: Dési János