„Klubrádió

BioNTech: harmadik védőoltásra is szükség lehet

10/02/2021 08:37

| Szerző: Klubrádió

Megemeli gyártási kapacitását a Pfizer/BioNTech. A döntést azzal indokolták, hogy a vírus mutánsai miatt az eddig egy alap és egy emlékezető mellett harmadik oltásra is szükség lehet.

A BioNTech–Pfizer bejelentette, hogy a koronavírus elleni vakcina gyártási kapacitását 1,3 milliárdról 2 milliárdra emeli – írja a hvg.hu.

„750 millió vakcina az éves kapacitásunk” – mondta BioNTech elnöke Sierk Poetting, hozzátéve, hogy a csúcskapacitást csak pár hónap múlva fogják elérni. Az igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírus mutánsai miatt lehet, hogy harmadik oltásra is szükség lesz, netán egy teljesen új oltóanyagra. Ezért már azon törik a fejüket, hogy miképp fokozhatnák tovább a termelést.

Ha az Európai Unió vagy Németország sok pénzzel beszállna, az segítene? – kérdezte a lap tudósítója. „Tavaly még semmire sem mentünk volna több pénzzel, mert létre kellett hozni egy tömegtermelő kapacitást. 2020-ban 50 millió vakcinát gyártottunk, és ez volt a maximum. Most viszont már jól jön minden pénz, mert jövőre 3 milliárd vakcina a cél” – hangzott a válasz.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentős összegű uniós pénzt ajánlott a fejlesztéshez. Poetting szerint ez ideális esetben középtávon komoly eredményeket hozhat.

Koronavírus - Megkezdődött az oltás
Fotó: Balázs Attila / MTI
 

A vakcinagyártást ugyanakkor nehezítheti az alapanyaghiány. Az amerikai alapanyagszállítás leállításáról szóló rendeletet még Donald Trump hozta, utódja, Joe Biden pedig megerősítette, ráadásul az Egyesült Államokban törvény is rendelkezik arról, hogy a hazai cégek élveznek prioritást bizonyos stratégiai fontosságú anyagok esetében – hívta fel a figyelmet a szakember, hozzátéve, eddig sikerült biztosítaniuk az alapanyag-ellátást.

Az is kérdés, hogy ha a harmadik oltás is szükségessé válik, újból kell-e kezdeni az engedélyezési eljárást. Sierk Poetting szerint ez nem teljesen világos, a hatóságok döntésén múlik. „Lehet, hogy beérik kis számú klinikai teszteredménnyel, az is lehet, hogy – éppúgy mint az influenzaoltásoknál – nem lesz szükség új kísérletekre” – nyilatkozta a BioNTech gyógyszergyártási igazgatója a Der Spiegelnek.