„Klubrádió

Vakcina van, dokumentáció nincs

17/02/2021 11:43

| Szerző: Klubrádió

Több mint félmillió Sinopharm vakcina érkezett Magyarországra, az azonban továbbra is kérdéses, hogy mikor lesz oltható az anyag. A folyamatot tovább lassítja, hogy dokumentációt a szállítmány mellé sem mellékeltek.

Megérkezett 550 ezer dózis kínai, Sinopharm vakcina Magyarországra kedden – írja a Népszava. Hogy mikor kerülhet forgalomba az másik kérdés, mert a dokumentáció ezúttal sem a érkezett meg.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) január végén adta ki az engedélyt érdemi vizsgálat nélkül a kínai Sinopharm oltóanyagára, miután egy jogszabálymódosítás ezt lehetővé tette. A Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) ugyanakkor valamennyi gyártási tételt ellenőriznie kell, de ezen a ponton elvérezhet az oltóanyag gyors bevetése – derül ki a hvg.hu összegzéséből.

A lap szerint a készítmény rendes, hazai szakértői értékelése elakadt, mert Kínából nem érkezett meg az oltóanyag dokumentációja, és információik szerint ez azóta sem történt meg. A dokumentáció azért fontos, mert az NNK laborosai nem tudhatják így, hogy milyen paraméterekkel kell rendelkeznie a szernek.

Az alkalmazási előirat is hiányzik az oltások beadásához a cikk szerint, ezt egyébként a Magyar Orvosi Kamara is jelezte már korábban. Amikor kérdésekkel fordultak az OGYÉI felé, azt a választ kapták, hogy majd nyilvánosságra hozzák az oltások megkezdése előtt.

Frissítés: Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília azt mondta: Megérkezett a dokumentáció is, ezt a szakemberek tanulmányozzák, és később majd nyilvánossá teszik.