„1%

A második véget sem ért, itt a harmadik hullám

18/02/2021 14:52

| Szerző: Klubrádió

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján azt mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos azt állította, hogy bár az első hullámot viszonylag egyszerűen átvészeltük, a másodikat utolérte a harmadik. Azt is megjegyezte, hogy a kínai vakcina dokumentációja a szállítmánnyal együtt érkezett meg.

„A harmadik hullám elkezdődött” - közölte Müller Cecília a koronavírusról szóló mai tájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos a legfrissebb adatokat ismertetve azt mondta,  hogy „hanyatló járványügyi adatokról” tud beszámolni – írja 444.

Müller Cecília szerint a tavaszi első hullám még szépen lecsengett, „nyugvópontra helyeződött”. Az elsőnél sokkal erőteljesebb második hullám viszont – aminek a kezdetét Müller a nyár végére datálta, szemben Orbán Viktorral, aki novemberre – lemenő szakaszba ért ugyan, de ahelyett, hogy lecsengett volna, egy hétig-tíz napig stagnált. Most pedig újra emelkedésnek indultak a számok. Ezt nevezte Müller a harmadik hullám kezdetének.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Müller CecíliaFotó: Bruzák Noémi / MTI
 

Tisztázta azt az ellentmondást, hogy a kínai vakcina dokumentációja Szijjártó Péter szerint már decemberben megérkezett, Müller Cecília tegnap viszont azt mondta, hogy az oltóanyagszállítmánnyal együtt jött meg. Az országos tiszti főorvos szerint korábban megkaptak részdokumentációkat, de az még nem volt teljes. A kínai oltóanyaggal együtt a hiányzó iratok is megérkeztek, minden rendelkezésre áll az értékeléshez. 

A portál azt is hozzátette, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központban lényegében azt nézik meg, hogy valóban azt tartalmazza-e az oltóanyag, ami a leírásban szerepel. Olyan vizsgálatokat itthon nem végeznek, hogy mennyire hatásos a vakcina.

Ma újabb AstraZeneca szállítmányt várnak. Előzetesen 88 ezer adagot vártak, ennél valamivel kevesebb, 83 500 érkezik, amivel 41 750 embert tudnak beoltani a jövő héten.