„Hírek

Segít az EU a járvány ellen, csak a kormány titkolja

18/02/2021 11:01

| Szerző: Klubrádió

Bár az Európai Unió sem volt felkészülva a járvány okozta válságra, sürgősen felszabadította a 2014-2020 között járó, addig el nem költött EU-s támogatásokat. Erről azonban a kormány nem igazán beszél, ezzel magyarázza, hogy miért fogadja el inkább Kína, vagy a Türk Tanács segítségét.

Visszatérő panasza volt a magyar kormánynak 2020-ban, hogy az EU nem segíti a járvány elleni védekezést. Tavaly március végén például Orbán Viktor azt mondta, hogy míg Kína és a Türk Tanács érdemi segítséget nyújt Magyarországnak a járvány elleni küzdelemben, addig az EU semmit sem ad – írja a 444.

E rendszeresen ismételt kijelentés alkalmat adott arra is, hogy nagy bevásárlásokat tartson a kormány, indokolatlan mennyiségű lélgeztetőt vett jórészt kínai cégektől, és most vakcina is érkezett onnan, a jelek szerint nem túl olcsón.

Új pénzt valóban nem sokat tudott felszabadítani az Európai Bizottság, hiszen csak azzal a költségvetéssel rendelkezhetett, amit a tagállamok még 2013-ban megszavaztak számára – teszi hozzá a portál.

Ám már tavaly is lehetett mozgósítani európai forrásokat a járvány elleni küzdelemhez, elég sokat. Ezekről Ujhelyi István szocialista EP-képviselő rakott ki egy összesítést csütörtök reggel az oldalára, amit kiegészítettünk a saját gyűjtésünkkel is.

Az EU egyik első intézkedése volt a járvány tavaly tavaszi megjelenésekor, hogy a 2014-2020 között járó, addig el nem költött EU-s támogatásokat felszabadította a szokásos kifizetési procedúra alól. A bonyolult pályáztatási rendszer, és a számlák bemutatását előíró utófinanszírozás alól minden ország felmentést kapott. Lényegében azt mondta az Európai Bizottság, hogy ami pénz maradt, azt szabadon el lehet költeni, csak meg kell indokolni, hogy ez miért segíti a járvány hatásainak enyhítését, de a papírmunkát is ráér utólag elvégezni. Sőt, a már pályázatokon lekötött, de még ki nem fizetett pénzeket is át lehetett csoportosítani.

E rendszerben Magyarországnak a Bizottság számításai szerint 5,6 milliárd euró (kb. 2000 milliárd forint) jutott - a magyar kormány szerint viszont semmi sem. 

Ezt az ellentmondást úgy lehet feloldani, hogy az Európai Bizottság arra mutatott rá, hogy ennyi pénzt még nem hívott le Magyarország a 2014-20-as költségvetés támogatási keretéből.

A kormány szerint ezeket a pénzeket már lefoglalták megfelelő célokra, , csak még nincsenek olyan állapotban a megvalósítások, hogy a számlákat Magyarország leadhatta volna Brüsszelben. Átcsoportosítani pedig a magyar kormány nem igazán akart, mondván aki már egyszer megnyerte a pénzt, attól mi alapján vegye el.