„1%

A vakcinahiány dacára kevés Modernát rendeltünk

25/02/2021 15:11

| Szerző: Klubrádió

Miután Izrael ötezer adag vakcinát ajánlott fel, kiszúrta a Telex, hogy a Moderna oltóanyagából feltűnően keveset, a Magyarország számára rendelkezésre álló mennyiség felét foglalta csak le a kormány.

Szerdán Izrael bejelentette: ötezer adag Moderna-vakcinát ad Magyarországnak a diplomáciai támogatásáért cserébe. Összesen százezer adagot osztottak szét olyan országoknak, amelyek „Jeruzsálem segítségét kérték”.

A dolog érdekessége, hogy a Moderna része az európai uniós vakcinabeszerzési programnak, ezért a közös uniós keretből Magyarország lakosságarányosan vásárolhat a vakcinájából – írja a Telex.

A portál számításai szerint azonban az uniós keretből lekötött mennyiség a fele annak, amennyi Magyarországnak eredetileg lakosságarányosan rendelkezésére állt volna.

És negyede annak, amit egy újabb megállapodás alapján összesen leköthetne a kormány: 3,5 helyett 1,74 millió.

Az amerikai Moderna vakcinája volt a Pfizer-BioNTech oltóanyaga után a második, amelyet engedélyeztek az Európai Unióban, és amellyel Magyarországon is megkezdődhetett az oltási kampány még január elején.

Az uniós vakcinabeszerzéseket a tagországok megbízásából koordináló Európai Bizottság november 25-én hagyta jóvá a szerződést a Modernával 80 millió adag lekötéséről, plusz további 80 millió opcionális megvásárlásáról. Ezt az opciót december 15-én le is hívták (a Pfizer-BioNTech 100 milliós opciójával együtt). A Moderna készítményéből lakosságarányosan akár 3,5 milliót is lefoglalhattunk volna – hívja fel a figyelmet a portál.