„Klubrádió

Müller Cecília: A kínai vakcina megfelelő

19/02/2021 14:04

| Szerző: Klubrádió

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján azt mondta Müller Cecília, hogy egyértelműen a harmadik hullám emelkedő szakaszában vagyunk. Az országos tiszti főorvos azt is megjegyezte, hogy a kínai Sinopharm vakcina dokumentációja alapján megfelelőnek találták a készítményt, és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet jóváhagyása után elkezdhetnek oltani vele.

Müller Cecília azt mondta az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján: egyértelműen a harmadik hullám emelkedő szakaszában vagyunk.

A vírus ellen „van egy hatásos fegyverünk: a védőoltás. Már ötféle védőoltást engedélyeztünk Magyarországon, van köztük keleti és nyugati vakcina is. Ha felajánljuk valakinek a vakcinát, akkor egészséget ajánlunk” – írja a 24.hu.

A kínai Sinopharm vakcinával kapcsolatban megjegyezte, miután megkapták annak teljes dokumentációját, úgy találtáák, hogy „hitelt érdemlően bizonyított a független hatósági laboratórium hazai követelményeknek való megfelelése”. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet megkapta erről az értesítést.

Ez alapján úgy találták, hogy a kínai vakcina „megfelel a hazai követelményeknek”, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet jóváhagyása után elkezdődhet az oltás vele.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Müller CecíliaFotó: Bruzák Noémi / MTI
 

Erről pontos időpontot még nem mondott Müller Cecília, azt viszont hozzátette: a Sinopharm betegtájékoztatóját is hamar nyilvánosságra hozzák. Ezt az oltást csak 18 év felett adhatják be (várandós nőknek azonban nem), és 79 százalékos védettséget ad. Müller szerint egyszerűen kezelhető és beadható vakcináról van szó, ezért azt a háziorvosoknak ajánlják.