„Klubrádió

A Johnson&Johnson vakcinája a következő, amit engedélyezhetnek az Egyesült Államokban

24/02/2021 16:18

| Szerző: Klubrádió

A cég oltóanyaga egy dózisú, és nem igényel hűtést a tárolás és a szállítás ideje alatt sem. A vakcina hatákonysága 72 százalékos volt az Egyesült Államokban. Magyarország összesen 4360000 adagot kötött le a Johnson&Johnson vakcinájából.

Biztonságosnak és hatékonynak ítélte meg a Johnson&Johnson (Janssen) koronavírus elleni vakcináját az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) – szúrta ki a BBC cikkét a hvg.hu. A testület pénteken dönt arról, hogy engedélyezik-e az oltóanyagot.

A portál szerint, ha  a Johnson&Johnson vakcinája megkapja a zöld jelzést, a Pfizer–BioNTech és a Moderna oltóanyagával együtt már három vakcina lesz elérhető az Egyesült Államokban.

Az FDA ismertetése szerint a Johnson&Johnson vakcinájából elég egy adagot beadni az immunitás eléréséhez, és szintén előnye, hogy nem igényel külön hűtést a tároláshoz és a szállításhoz.

 
Vakcina
Pixabay
 

A vakcina hatákonysága 72 százalékos volt az Egyesült Államokban, és 64 százalékos Dél-Afrikában, ahol a legtöbb új esetet egy új mutáció okozta.

Az oltást követő mellékhatásokat, fájdalom az oltás helyén, fejfájás, fáradtság, izomfájdalom enyhe és közepes erősségűnek ítélik a szakameberek.

Johnson & Johnson ügyvezetője elmondta, hogy 4 millió adag oltóanyag lesz elérhető az Egyesült Államokban, amennyiben az FDA engedélyt ad, március végére 20, míg idén június végére 100 millió adag állhat rendelkezésre az oltóanyagból a országban.

Magyarország összesen 4360000 adagot kötött le a Johnson&Johnson vakcinájából. Korábban azt kommunikálták, hogy ez 2180000 ember beoltására elég, az csak később derült ki, hogy az oltóanyag valószínűleg egydózisú lesz.