„Klubrádió
Esti gyors

Komáromi: Vakhit, szervezetlenség, kapkodás

2/03/2021 03:09

| Szerző: Klubrádió/szg

Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa szerint amíg nem hozzáférhető részletes dokumentáció az orosz és a kínai vakcináról, addig „vakhit és vak bizalom” mindenki részéről, hogy kéri és adja-e. Szerinte az oltási igazolványoknál rossz barkácsmegoldás született, az illetékeseket pedig arra kérte, hogy ne irányítsák a betegeket külön telefonon a háziorvoshoz, tartják velük ők a kapcsolatot.

2021. március 01. Esti gyors / részlet, Komáromi Zoltán (21.03.01.)
08:27
00:00

Komáromi Zoltán háziorvost, a DK egészségpolitikusát elsőként arról kérdeztük: egyes hírek szerint előfordul, hogy ha valaki nem kéri az orosz vagy kínai vakcinát, azt visszaküldik a sor végére. Azt mondta, ha bármelyik magyar orvos így viselkedne, az neki nagy csalódást okozna. Ugyanis ők nem rendőrök, csendőrök, nem büntetik a betegeket, hanem megpróbálják nekik biztosítani a körülményeket ahhoz, hogy minél hamarabb hatékony és jó védőoltást kapjanak, hiszen ez mindenki érdeke.

De hatékony-e az orosz és a kínai vakcina? – kérdezte műsorvezetőnk. Komáromi Zoltán úgy válaszolt: ha látná a dokumentációt a harmadik fázisról, a mellékhatásokról és az első három-öt hónap adatait az ellenanyag-szintekről korcsoportonként, akkor objektíven meg tudna győződni a hatékonyságukról. Amíg ezek nem hozzáférhetők, addig tulajdonképpen „vakhit és vak bizalom” mindenki részéről, hogy kéri és adja-e, de sajnos olyan helyzetet alakított ki a kormány, hogy nagyságrendileg többet hoz forgalomba ezekből. Szerinte egyébként, mivel eddig a körzetében kétezer emberre négy ampulla európai vakcinát kaptak és húsz beteget beküldhettek oltópontra, ha ilyen ütemben folytatják, 95 éves lesz, mire befejezik.

Azzal kapcsolatban, hogy mennyire kérik a betegek a vakcinát, megjegyezte: az oltáselleneseket különválasztaná a többiektől. A betegeknek elküldte azt az interneten elérhető tájékoztatót, előírást, amely alapján ő maga is dönt, és rájuk bízta a választást. Így jött ki az, hogy körülbelül egyharmaduk kérte az oltást, kétharmaduk várni szeretne. Most megint húsz embert küldhetnek az oltópontra, de ezt hétfő éjfélig kell összeszedni.

Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: nem kellene annyira szervezetlenül intézni, hogy minden telefont a háziorvoshoz irányítanak. Hétfőn a rendelés kezdetétől 84 telefon jött, és a betegek arról számoltak be, hogy a kormányhivataltól levelet kaptak, amelyben arra kérték őket, hívják fel a háziorvost, hogy mikor kerülnek sorra. Azt kérte az illetékesektől, hogy ne nehezítsék a munkájukat állami részről, tartják ők a betegekkel a kapcsolatot.

Törölte a kormány a védőoltás típusát az oltási igazolványból, ez Komáromi Zoltán szerint barkácsmegoldás, „dilettánsok találnak ki” ilyet. Most papíralapú igazolást adnak arról, hogy kit mivel oltottak be, ráragasztják az ampullán lévő sorozatszámot, az orvos lepecsételi, aláírja, és ugyanez meglesz a második oldalon a második oltásnál. Azt javasolta a pácienseknek, hogy ha tudják, ezt laminálják és tartsák maguknál, mert ezzel tudják bemutatni, hogy mit kaptak és mikor. Pedig ez lenne az oltási igazolvány lényege, nem érti, hogy gondolják, hogy a vakcina típusát nem feltüntető igazolást adnak ki. Például most engedélyezték az amerikai Johnson&Johnson vakcinát, amelyből csak egy oltás kell. Akkor azt kell igazolni, hogy valaki ugyan egy oltást kapott, de olyan védőoltásból, amelyből csak annyit kellett adni. Nagyon sok kapkodás és improvizáció van, ami nehezíti a háziorvosok munkáját – összegezte Komáromi Zoltán.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Esti gyors
2021. március 01., hétfő 18:20
Műsorvezető: Dési János