„Köszönjük,
Esti gyors

Jönnek az „emberarcú” fideszesek – Kárpáti Iván jegyzete

9/03/2021 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Annak is megvan a fejedelmi udvarban a jelentősége, hogy visszatérnek olyan arcok, akikhez még egy konszolidáltabb orbáni időszakot köthetünk.

2021. március 09. Esti gyors-részlet / Kárpáti Iván jegyzete - 2021.03.09.
01:44
00:00
Navracsics, Stumpf, feltűnően sokat nyilatkoznak mostanában és szóba állnak a kormánykritikus sajtóval is. Ők az úgynevezett „emberarcú” fideszesek. Hozzájuk sorolhatjuk még a magát látványosan budapesti politikussá építő Fürjes Balázst. Nem csinálnak belőle titkot, hogy lojalitásuk megkérdőjelezhetetlen Orbán Viktor felé, akkor is, ha árnyaltabban, okosabban nyilatkoznak, mint mondjuk egy első vonalba rakott rohamdroid. 

Azt is tudjuk, hogy ebben a körben, legyen bármilyen különleges státuszban is valaki, nem szólalhat meg központi jóváhagyás nélkül. Fürjes Balázs nem véletlenül ostorozta az urizálást, valahogy pont akkor tette ezt, amikor maga Orbán üzent a saját oligarcháinak magánrepülős kiruccanások ügyében. Soha nem tudjuk meg, hogy az ilyen üzenetek miért pont akkor, és miért pont úgy mennek ki. A miniszterelnök személyesen is megkérhette volna a vazallusait, hogy fogják vissza magukat pár hétre, mert helyzet van, de ő ezt nyilvánosan tette meg.

Kremlinológia. Ahogy annak is megvan a fejedelmi udvarban a jelentősége, hogy visszatérnek olyan arcok, akikhez még egy konszolidáltabb orbáni időszakot köthetünk. De mielőtt a meghatottságtól kicsordulnának a könnyeink, ne felejtsük el, hogy az említett urak fegyelmezetten építették, vagy csak támogatták a rendszert akkor is, amikor az már a saját ízlésükhöz láthatóan nem passzolt. Naivitás lenne azt hinni, hogy rehabilitációjuk bármiféle olvadás jele lenne. Kozmetika, máz, esetleg a belső erőviszonyok finomhangolása. A rendszer lényege nem változik, nem tud, és nincs is rá a működtetője részéről szándék.

Kárpáti Iván jegyzete a 2021. március 9-i Esti gyorsban hangzott el.