„Klubrádió

Fürjes Balázs: Hiányozna a Klubrádió hangja, ha nem szólhatna bármilyen okból

28/10/2020 18:54

| Szerző: Klubrádió/szg

Fürjes Balázs államtitkár, akit a Megbeszéljük adásában arról is kérdeztünk, hogy a Médiatanács nem hosszabbítja meg a Klubrádió frekvenciaszerződését, azt mondta: Budapest sokszínű város, sokszínű médiát érdemel, és hiányozna a Klubrádió hangja a fővárosi palettáról, ha nem szólhatna bármikor, bármilyen okból.

2020. október 28. Megbeszéljük / részlet, Fürjes Balázs (20.10.28.)
22:18
00:00

Fürjes Balázstól, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkártól, aki az elmúlt egy évben többször nyilatkozott a Klubrádiónak, elsőként éppen azt kérdezte Bolgár György kollégánk, hogy tudjuk majd őt kérdezni a továbbiakban, ha 2021. februártól a Médiatanács döntése alapján nem szólhat a Klubrádió. A fideszes politikus azt mondta, ez nehéz kérdés, mert a frekvenciaosztáshoz és a médiaügyekhez nincs köze, de azt megérti, hogy elég erős a bizonytalanság a Klubrádió ügyében, és nehezen viselhető emberi helyzet. Azt mondta, időnként hallgatja a kocsiban, és az lejön az egész rádióról, minden műsoráról, hogy az ott dolgozóknak ez szívügye, nem pusztán a munkája, és szívvel-lélekkel csinálják. Ha jól érti, az a helyzet, hogy lejár egy hét éves, szerződéses időszak, és lesz egy új pályázat, amelyen mások mellett a Klubrádió is indulhat, és nagyon bízik benne, hogy a legjobb pályázat győz majd, amely lehet a Klubrádióé is.

A megszólalás jogát senkitől sem szabad elvenni – mondta Fürjes Balázs, majd hozzátette: tetszik neki a rádió szlogenje, amely úgy szól, hogy „a kritika joga”. Budapest a kritikai gondolkodás fővárosa is, kritikus, vitatkozó város, és ez nagyon jól van így. Úgy folytatta: van egy olyan álláspont is, hogy volt „jó néhány szabálytalanság” a szerződés körül, és ezért nem áll fenn az automatikus hosszabbítás jogi lehetősége, mindenképp ki kell írni egy pályázatot, azt viszont senki nem vitatja, hogy azon indulhat a Klubrádió.

Arra a kérdésre, hogy lát-e jogi lehetőséget a döntés megváltoztatására, az államtitkár azt mondta: szilárdan hiszi, hogy Magyarország jogállam, és pont a Klubrádió volt az, amely 2013-ban, már a második Orbán-kormány idején a kormánnyal vagy az NMHH-val szemben a bíróságon megnyert egy pert, és folytathatta a sugárzást. Ami azt jelenti, hogy „önöknek vagy igazuk volt, vagy jó ügyvédjük volt, vagy mindkettő, igazuk volt és jó ügyvédjük volt” – jegyezte meg. Hozzátette: azt látja minden nap, hogy a kormányzati, hatósági, hivatali döntések kikezdhetőek, és ha a jogi megalapozottság fönnáll, visszafordíthatóak Magyarországon.

Bolgár György megjegyezte: a Klubrádió gyakran idézi Orbán Viktor miniszterelnök elhíresült mondását, amely szerint „Mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk”, és mintha mégis erre történne kísérlet. Fürjes Balázs megérti az érzékenységet, de hozzátette: huszonvalahány éve sugároz az RTL, amely elég kritikus ezzel a kormánnyal, és sugároz az ATV is, amely szintén kritikus. Az egyre fontosabb online sajtóban sok kormánykritikus portál van, és ezek vezetik a hírpiacot, ezért nem ért egyet azzal, hogy Magyarországon bárki is elhallgattatná azt, aki kritikus a kormánnyal.

Fürjes Balázs úgy fogalmazott: Budapest sokszínű város, sokszínű médiát érdemel, és hiányozna a Klubrádió hangja a fővárosi palettáról, ha nem szólhatna bármikor, bármilyen okból.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. A beszélgetés budapesti fejlesztésekre vonatkozó részéről később, külön cikkben számolunk be. Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Megbeszéljük...
2020. október 28., szerda 17:35
Műsorvezető: Bolgár György