„Klubrádió
Eurozóna

Navracsics Tibor: Nincs rám igény

28/08/2020 13:22

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Lemondott az ír uniós biztos, mert megszegte a járványügyi szabályokat. A magyar külügyminiszter ellen súlyosabb a vád, illetve a gyanú, de ő a helyén van.

2020. augusztus 28. Eurozóna - részlet 20.08.28. Navracsics Tibor
23:09
00:00

Az uniós biztosoknak egy rendkívül szigorú etikai kódexük van, sokkal keményebb szabályokkal, mint amelyek az egyes tagországok politikusaira vonatkoznak. Az Európai Parlament kényszerítette ezt ki. Jogi szankciók igazából nincsenek, például a saját országa nem hívhatja vissza a biztost, a gyakorlat az, hogy a Bizottság elnöke kéri fel a gyanúba keveredett biztost a lemondása felajánlására. Phil Hogan megszegte az ajánlások egyikét, ezért le is mondott.

Kulturális Örökség Európai Éve 2018 - Megkezdődött a mag
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Erről Navracsics Tibor volt uniós biztos, egykori miniszter beszélt az Eurozóna műsorában, Szijjártó Péter nyaralásával kapcsolatban. Kiemelte, hogy a magyar politikusokra nem vonatkozik hasonló etikai szabályzat, és azt sem érzi, hogy az országban valami elemi erővel jelentkező felháborodás lenne a külügyminiszter magatartása miatt. A korrupció gyanúja nem rengette meg a magyar belpolitikát. Máshol lehet, hogy lenne következménye az ügynek, de ez az adott ország politikai légkörétől függ.

Zentai Péter arról is kérdezte a volt külügyminisztert, hogy miként értékeli a magyar külpolitikát, például azt, hogy az unióban egyedüliként csak az Orbán-kormány hallgatott a belarusz tüntetések és a hatalom erőszakossága ügyében. Navracsics Tibor azt válaszolta, hogy nem ő irányítja már jó ideje a magyar diplomáciát, bár szívesen tenné, de őrá már nincs igény. Kívülről bekiabálni pedig nem etikus.

Az Európai Unió jövőjét úgy látja, hogy a mostani problémák rövid távon valóban gondot okoznak, azonban hosszabb távon az egységesülés felé visznek. Lehet, hogy nem az összes tagállam fog összébb zárni, hanem csak az euróövezet, de megtörténik majd. Az Európai Egyesült Államok nem jön létre véleménye szerint, az egység másban mutatkozik meg. Navracsics Tibor szerint Magyarország és Lengyelország a végsőkig ellenáll majd annak, hogy a támogatásokat jogállami kritériumokhoz kössék, vagy hogy kötelező legyen csatlakozni az Európai Ügyészséghez. Az Orbán-kormány ellenáll akkor is, ha ennek esetleg az lesz a következménye, hogy az ország kevesebb pénzt kap. Legfeljebb majd bírósághoz fordul.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Eurozóna
2020.08.28.13:00
Műsorvezető: Zentai Péter