„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Lakner Zoltán: Lehet, hogy Orbán ennyit tud

8/03/2021 14:23

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Meglehetősen nagy káosz keletkezett a hétvégén az oltások körül. Ez vajon azt mutatja, hogy az állam nem működik megfelelően? Itt nem politikáról, emberéletekről van szó. Lakner Zoltán politológus elemzett.

2021. március 08. Reggeli személy 20.03.08. Lakner Zoltán
26:07
00:00

Már az is furcsa volt, hogy pénteken délelőtt még nem lehetett pontosan tudni, milyen járványügyi szabályok lesznek érvényesek hétfőtől. A hétvégére meghirdettek egy nagy oltási kampányt, aztán azt lemondták, de most nem vakcinahiány miatt, hanem valami informatikai gigszer miatt, aztán mégis oltottak a káoszban. Egyébként hasonló kapkodás volt már egy évvel ezelőtt is az iskolabezárással. Mit jelez ez? A kérdésről Lakner Zoltán politológussal, a Jelen című hetilap főszerkesztőjével beszélgettünk.

Azt érdemes felidézni, hogy az államigazgatásban tíz éve folyik a politikai tisztogatás, de megállás nélkül. Egy ilyen folyamatnak nem lehet más vége, mint az, hogy eltűnnek az autonóm szakemberek, a hozzáértők, az alkalmazkodás válik uralkodó szemponttá, azt kell keresniük az alkalmazottaknak, hogy mi tetszene a főnöknek. Ez – úgy-ahogy – működget is békeidőben, de ha éles helyzet van, és valódi problémákat kell megoldani, akkor befuccsol. Egyébként ez hatalomtechnikai szempontból sem szerencsés politika Lakner Zoltán szerint.

Koronavírus - Megkezdődött az oltás
 
Fotó: Balázs Attila / MTI
 

Nem nagyon logikus az sem, hogy miközben folyik egy őrült központosítás, Orbán Viktor miniszterelnök folyamatosan versenyezteti a kádereit. Ez az oltási káosz azért is keletkezhetett, mert a regisztrációs információk több helyen is megjelentek, ki tudja, hogy milyen célból. A különböző vezetők elkezdtek egymásra licitálni, pedig lennie kellene egy működési rendnek. Persze az sem lehet, mert a közbeszerzéseket az Orbán-kormány a kliensek táplálására használja, nem arra, hogy a lehető legjobb technológiákat szerezze be. Az is látszott, hogy az egészségügy még ebben az alulfinanszírozott, lepusztított állapotában is képes működni a legnehezebb helyzetekben is, ha békén hagyják. Amikor az állam belepiszkál, akkor lesz a baj.

Lehet, hogy Orbán Viktor ennyit tud, ennyire képes – mondja Lakner Zoltán – utalva talán arra, hogy sokan még mindig nagy formátumú politikusnak tartják a miniszterelnököt. Meg lehet nézni, hogy az első kormánya milyen minőségű volt, és milyen a mostani. Látható a tendencia, hogy kikkel veszi körbe magát. Miután nyilván érzékeli, hogy hangulatváltozás van az országban –még ha az lassú is, nem látványos, de érezhető –, pénzesőt óhajt hozni. Igaz, hogy annak a pénznek a nagy része is a klientúrának megy majd, de talán pár csepp jut másoknak is. És elővesz lágyabb arcokat. Újra szerepet kap Lázár János, Navracsics Tibor, Stumpf István – tette hozzá a politológus.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli személy/Lakner Zoltán
2021.03.08., hétfő 09:00
Műsorvezető: Szénási Sándor