„Klubrádió
Reggeli gyors

Még romlani fog a járványhelyzet

5/03/2021 13:07

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A szigorúbb intézkedések hatása nem jelentkezik azonnal, hanem körülbelül két hét után. Ezt azt jelenti, hogy a mostani zárás ideje alatt még egyre rosszabb képet mutatnak majd a számok.

2021. március 05. Reggeli gyors - részlet 21.03.05. Rusvai Miklós
11:49
00:00

A novembertől máig érvényben lévő korlátozások kevésnek bizonyultak, feltehetően azért, mert a vírus új mutánsai jelentek meg Magyarországon. Föltétlenül szükség volt a szigorításokra, amelyek valószínűleg rövidebb ideig tartanak. Hasonló a helyzet az egy évvel ezelőttihez, akkor még több korlátozást vezettek be, de azokat nem sok idő múlva fel lehetett oldani. Erről Beszélt Rusvai Miklós virológus a Reggeli gyorsban.

Annyival azért mégis könnyebb, hogy már zajlik a vakcináció, az egészségügyi dolgozók körében 80 százalékos az átoltottság, ami azt jelenti, hogy az ő megfertőzésük miatt nem fog összeomlani az ellátás. Az idősotthonok, szociális intézmények lakói és az idősek nagyobb csoportjai már megkapták a védőoltást, kevesebb lesz a halálos áldozat, kevesebben kerülnek lélegeztető gépre. Igaz, hogy közben egyre fiatalabbak betegszenek meg. Most két hétvégén mintegy 700.000 ember beoltását tervezik, amennyiben ez megvalósul szintén fékezi a járványt, ám a vakcinák hatása csak később érződik, idő kell a védettség kialakulásához.

Hasonló a helyzet a zárlattal, a korlátozások szigorításával. Ennek hatása is csak hetek múlva érződik, Rusvai Miklós tehát biztos benne, hogy a szigorítás két hete alatt még romlani fognak az adatok, ez nem jelenti azt, hogy nem lesz hatásuk az intézkedéseknek. Lesz, csak nem egy-két nap alatt. Az óvodák, iskolák bezárása például hat a közlekedésre, kevesebben utaznak, a szülők közül is sokan otthon fognak maradni, már ha megtehetik. Ez járványügyi szempontból jó. Lehetne még mit tenni, például Ausztriában úgy korlátozzák a vásárlók számát a nagyobb üzletekben, hogy csak meghatározott számú bevásárlókocsit tesznek ki, anélkül pedig nem lehet bemenni.

A virológus szakember biztos benne, hogy lesz még a koronavírus járványnak negyedik, sőt sokadik hulláma is a következő években. Az influenzához hasonló járvánnyá szelídül majd, és ami a lényeg, hogy van vakcina, aki akarja, beoltathatja magát.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila.

Reggeli gyors
2021.03.05. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert