„Klubrádió

Müller Cecília: Helyzet van, szigorítani kell

4/03/2021 15:29

| Szerző: Klubrádió

A ma bejelentett intézkedések szükségesek, a járványügyi adatok romlanak – ezt mondta Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján, hozzátéve, hogy a védőoltások beadása új szakaszt jelent, de sem számban, sem időben nem tartunk még ott, hogy a mai helyzetre jelentős hatást érezzünk.

Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, a bejelentett kormányzati intézkedések szükségesek – írja a 24.hu.

„Le kell törnünk a harmadik, nagyon dinamikusan emelkedő hullám szakaszát.”

A tiszti főorvos szerint „most helyzet van, nagyon magasak az adatok”, így a szigorítások nem voltak elkerülhetőek. Majd megjegyezte: a vírus exponenciális ütemben terjed, ezért a kontaktszámok mielőbbi csökkentése a cél, illetve a beadott védőoltások növelése.

A reprodukciós ráta most 1,3, ami Müller szerint nagyon magas, a vírus visszaszorításáról csak akkor tudunk beszélni, ha ezt a számot egy alá szorítjuk. A hazai egészségügyi rendszer rendkívül leterhelt, ugyanakkor Európában már harmadikok vagyunk a beadott oltások tekintetében, tette hozzá.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Müller CecíliaFotó: Bruzák Noémi / MTI
 

A beadás után két hét kell a védettség kialakuláshoz, ám a fertőzés ekkor sem kerülhető el feltétlenül, de a szövődmények kialakulása, a halálozás csökkenthető. A tiszti főorvos elmondta: a hétvégén 70 ezer 60 évesnél fiatalabb regisztrált beoltása következik majd az AstraZeneca vakcinával, a jövő héten pedig újabb 395 ezer idős embert szeretnének beoltani.

2021. március 04. A lényeg - Müller Cecília 21.03.04. (oltási hét)
00:50
00:00
„Felgyorsul az idősek beoltása” – jegyezte meg, miután a ma érkezett, 105 ezer darab oxfordi vakcinával is elkezdik oltani az időseket, több más országhoz hasonlóan. Müller arra is kitért, hogy 1,5 millió 60 évesnél idősebb regisztrált az oltásra.

A hétvégi oltásra a regisztrált 60 évnél fiatalabb krónikus betegeket még ma SMS-ben fogják értesíteni az oltás helyéről és időpontjáról, ám a kórházi oltóponton akár 40-60 percet is kell majd várakozni. Ezért türelmet és körültekintést kért az érintettektől. „A járvány tombol, az esetszám növekszik”, ezért vigyázni kell egymásra az oltóponton is – mondta az országos tiszti főorvos.