„Klubrádió

KSH: Nőtt az oltáspártiak aránya

4/03/2021 17:40

| Szerző: Klubrádió

A november végi 15-ről február végére 42 százalékra nőtt azok aránya, akik biztosak abban, hogy beoltatnák magukat (vagy már meg is kapták az oltást) – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A Központi Statisztikai Hivatal november 30-i héten indult felmérése szerint jelentősen megnőtt az oltási hajlandóság. Akkor a válaszadók kevesebb, mint 15 százaléka volt biztos benne, hogy beoltatná magát, a mérés 13. hetében (a február 22-én kezdődő héten) már a megkérdezettek több mint 42 százaléka (beleszámítva azokat is, akik legalább az első oltást már meg is kapták).

A legutóbbi héten a válaszadók 27 százaléka volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért 36 százalékkal. Azt írták: az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, valamint az oltási program előrehaladása. Azonban észrevehető, hogy az utolsó januári héten 24,3 százalékra is lement ez az érték, tehát az elmúlt hetekben kis mértékben nőtt az oltást elutasítók aránya is.

A bizonytalanok a novemberi 28 után 24 százaléknyian vannak, azok aránya pedig jelentősen csökkent, akik nem tudtak vagy nem akartak válaszolni: 21-ről 7 százalékra.

A KSH közölte: az oltással kapcsolatos hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek 83%-át a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 78%-át a kormányzati kommunikáció, 77%-át az oltással kapcsolatosan sajtóban, médiában megjelenő hírek, illetve 64%-át a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják. Ugyanakkor a válaszadók több mint a fele (53%-a) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.